Kinderen en ouders > Allergie

Eigen recepten

(1/32) > >>

Balletje:
Onder dit kopje mag je je eigen recepten plaatsen, vermeld dan wel even bovenaan je reactie voor wie dit recept geschikt is. Denk dan aan bijvoorbeeld koemelk vrij, of een combinatie zoals koemelk en kippeneivrij. En of het alleen om zichtbare allergenen gaat of ook om sporen.

LET OP: deze recepten zijn niet geplaatst door deskundigen, controleer ALTIJD of het recept idd vrij is van de voor jou bekende allergenen!!!! Sommige mensen volgen namelijk het dieet door alleen zichtbare bestanddelen weg te laten, anderen moeten ook op de sporen in de producten letten. Iedereen kan een vergissing maken, dus altijd de gegeven info controleren!!!! Je hebt er niets aan als je kindje straks weer onder de eczeem zit of heel veel pijn krijgt.

Dit stukje is puur bedoeld om het elkaar wat makkelijker te maken het dieet te volgen.

Groetjes Nynke

Mammie:
Taartbodem
(geschikt voor baby's met koemelkallergie)
ingredienten:

350 gr tarwebloem (of glutenvrije bakmix)
50 gr suiker
100 gr margarine (koemelkvrij) of 3/4 dl olie

Meng de ingredienten met 2 messen doorelkaar en kneed het deeg heel even doorelkaar met een koele hand. Laat het dan 30 minuten rusten.
verwarm de oven op 200 graden
druk het deeg in een vorm van 28 cm doorsnee en bak de taartbodem in 10-15 minuten gaar. Na afkoelen en lossen kun je de bodem bedekken met wat je wilt.

edit: layout

Mammie:
Verjaardagstaart

(voor baby's met koemelkallergie)
benodigdheden:

ingredienten:
4 eieren (of eivervanging met aangegeven hoeveelheid water)
200 gr koemelkvrije margarine
200 gr basterdsuiker(wit)
200 gr bloem (of 125 gr boekweitmeel en 125 gr rijstemeel, of 250 gr glutenvrije bakmix)
0,5 gr bakpoeder (zakje) of natriumbicarbonaat van de apotheek of drogist
175 ml water
koemelkvrije margarine om in te vetten

garnering: jam, verse vruchten

tulband.

Klop de eieren (of vervanger), tot een schuimige masa. Roer de margarine met de suiker glad en meng het met de eieren, de bloem en het bakpoeder. Schenk en menh het water beetje bioj beetje door de massa. Mix dit 5 minuten tot een stevig beslag.
Schenk dit in een ingevette en (met bloem) bestoven tulbandvorm.
Bak het in ca. 1,5 uur af. (temperatuur: volg de instructies van je oven voor cake)

Na afkoelen en lossen snij de cake in lagen en en besmeer deze met jam alvorens de lagen weer opelkaar te leggen.
Garneren met vruchten (en evt.vlaggetjes en kaarsjes)

Tip: bij de bakker verkopen ze vaak koemelkvrije slagroom of kunnen ze dat vast voor je bestellen

edit: layout

Balletje:
Hai mensen,

Ik heb zelf een verslaving aan pasta.... Groot voordeel van deze verslaving is, dat het redelijk aanzet.... kortom het afvallen gaat door het eten van pasta met saus niet zo hard. Ik gebruik alleen pure ingredienten omdat mijn meiden niet tegen smaakversterkers kunnen. Je kan met deze sauzen varieren wat je wilt, ze zijn hypoallergeen, zonder dat je het verschil proeft!


Witte saus (carbonarasaus alleen dan zonder ham)
In plaats van room gebruik ik rijstemelk. Deze kan je kopen in een reformwinkel. Ik neem altijd de gewone met toegevoegd calcium. Dit is geen volwaardige calciumvervanger, maar iets is weer beter dan niets.... De vanille variant gebruik ik niet omdat mijn twee oudere meiden het eerste jaar sterk reageerden op vanille.

Recept voor volle pan:
Je begint met je ingredienten te bakken. Ik doe: uitgebakken spek, uitjes, paprica, champignons erin. Ik bak ze allemaal apart, zodat de smaak goed behouden blijft. Niet teveel boter gebruiken, anders stort je saus te snel in. Ik bak altijd eerst het spek en in dat spekvet wat in de pan achter blijft, bak ik de rest. Alles wat gebakken is, leg ik op een groot bord.
Hierna pan water op zetten voor je pasta en ga je een roux maken van een half pakje wajang plantaardige boter en bloem (boter smelten, bloem toevoegen en roeren, net zoveel bloem gebruiken totdat je een deegbal krijgt) Deze bal ga je op het vuur verdunnen met rijstemelk (uiteindelijk gebruik ik een liter rijstemelk). Je moet wel even goed blijven roeren en blijven verdunnen totdat je een mooie sausdikte krijgt, die de nieuw toegevoegde rijstemelk goed opneemt. Dit kan je op smaak maken met oregano, basilicum, tijm, peper en desgewenst zout.  Als de saus goed van structuur is, kan je de ingrediënten toevoegen. Smaakt verrukkelijk!!!!
Deze saus kan je het beste iedere keer vers maken, want bij opnieuw opwarmen wordt de saus snel dun.

Tomatensaus...
Je kan een bolognese saus maken. Ik maak altijd een volle pan met saus, die ik in porties in de vriezer doe. Hiervoor gebruik ik: Pond gehakt (runder), 8 blikjes gepelde tomaten (400 grams blikjes), 1 dubbel blikje tomatenpuree, drie winterwortels, twee of drie paprica's, ui, zout, peper, basilicum, oregano en tijm. Oja, ik gebruik ook speciale knoflookolie en peperolie, maar olijfolie kan ook (moet je alleen wat meer met kruiden doen)  
Ui aanfruiten in olie, gehakt toevoegen, kruiden met zout en peper, rul bakken. Ondertussen paprica's schoonmaken en klein maken (ik gebruik keukenmachine) die toevoegen, wortels schoonmaken en klein maken, toevoegen, oregano, basilicum, tijm toevoegen, tom.puree toevoegen. Tomaten blik openen, eventuele vellen verwijderen, slechte plekken verwijderen, klein maken in keukenmachine en toevoegen aan het prutje in de pan. Zachtjes uurtje laten pruttelen (overtollig vocht verdampt dan wat en saus dikt wat in)


Met deze twee sauzen kan je aardig varieren en maak je voor jezelf (en je gezin) smakelijke en aantrekkelijke hypoallergene maaltijden mee. Dit maakt dat ik mijn dieet veel makkelijker vol hou!!!

De witte saus kan je ook (ietwat aangepast) gebruiken als saus over groenten heen.

Veel plezier!

Groetjes Nynke

edit: layout

musje:
Champignon / paddestoelen saus

Eerst bak je champignonnen of andere paddestoelen daar doe je een scheutje wittewijn azijn of sherryazijn over dan ga je in een andere pan een roux maken van een half pakje wajang plantaardige boter en bloem (boter smelten, bloem toevoegen en roeren, net zoveel bloem gebruiken totdat je een deegbal krijgt)
Deze bal ga je op het vuur verdunnen met rijstemelk. Je moet wel even goed blijven roeren en blijven verdunnen totdat je een mooie sausdikte krijgt, die de nieuw toegevoegde rijstemelk goed opneemt. Dan voeg je de paddestoelenmix toe en breng op smaak met peper.

Biefstuk bakken, zoals je zelf wil                                   

Eet smakelijk

edit: layout

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie