User Info

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Who's Online

  • Dot gasten: 114
  • Dot verborgen: 0
  • Dot leden: 0

There aren't any users online.

Auteur Topic: Eigen recepten  (gelezen 103070 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline mamatotje

  • Dreumes
  • **
  • Berichten: 94
Linzen en rijst pilaf
« Reactie #15 Gepost op: maart 04, 2007, 16:20:46 »
Linzen en rijst pilaf

Mijn favoriet, zit niets in wat ik niet eten mag  :D
Geschikt voor een koemelkvrij, sojavrij, eivrij, varkensvleesvrij, tomaat vrij, suikervrij, appelvrij, cacaovrij, tarwevrij, pinda-, zaden- en notenvrij en vis-, schaal en schelpdiervrij dieet

125 gram groene erwten (ongekookt)                       
40 gram pijnnoten                                                 
olijfolie                                                                   
1 grote ui                                                               
1/4 theelepel koekkruiden                                           
2 teentjes knoflook                                                       
blokje gember van 4 bij 4 cm                                   
125 gram (basmati) rijst                                       
300 ml bouillon                                                       
50 gram gedroogde/gewelde abrikozen
handjevol peterselie

linzen 10 minuten koken
pijnnoten bakken
olie opwarmen in de pan 
gesneden ui, gember knoflook en koekkruiden aanbakken 
rijst toevoegen en even meebakken
bouillon en linzen toevoegen aan de kook brengen en
20 minuten laten sudderen (meer water toevoegen indien nodig)
gedroogd fruit, peterselie, noten en zout toevoegen 2 minuten laten koken

edit: layout
« Laatst bewerkt op: februari 26, 2008, 23:58:59 door antoinettez »

Offline mamatotje

  • Dreumes
  • **
  • Berichten: 94
Linzen en broccoli
« Reactie #16 Gepost op: maart 04, 2007, 16:27:28 »
Linzen en broccoli

Geschikt voor een koemelkvrij, sojavrij, eivrij, varkensvleesvrij, tomaat vrij, suikervrij, appelvrij, cacaovrij, tarwevrij, pinda-, zaden- en notenvrij en vis-, schaal en schelpdiervrij dieet

175 gram rode linzen
4 eetlepels olie
1 grote ui
2.5 cm gember
350 gram broccoli
sap van 1 citroen
zout en peper
broodkruimels (uiteraard van geschikt brood)

kook de linzen voor 20 minuten in 600 ml water
verwarm de olie en bak de ui en gember voor ong. 10 minuten
stoom de broccoli bijtgaar
doe de broccoli in een ovenschaal
bewerk de linzen, de uien en gember en de citroensap met een staafmixer
giet dat over de broccoli
strooi de brrodkruimels erover en de olie uit de pan
bak het in de oven op 190 graden voor 30-40 minuten
lekker met rijst of (een gepofte) aardappel

edit: layout
« Laatst bewerkt op: februari 27, 2008, 00:00:12 door antoinettez »

Offline mamatotje

  • Dreumes
  • **
  • Berichten: 94
Egyptische rijst
« Reactie #17 Gepost op: maart 04, 2007, 16:31:03 »
Egyptische rijst

Geschikt voor een koemelkvrij, sojavrij, eivrij, varkensvleesvrij, tomaat vrij, suikervrij, appelvrij, cacaovrij, tarwevrij en vis-, schaal en schelpdiervrij dieet.

2 uien
olijf olie
3 teentjes knoflook
2 theelepels komijnzaad (of 1 theelepel gemalen komijn) Kun je eventueel vervangen voor andere kruiden
350 gram (basmatische) rijst
400 gram rode linzen
zout en peper
koriander

kook de rode linzen en de rijst
bak de uien en de knoflook 10- 15 minuten
gooi de zooi door elkaar

Lekker met groentenmix (paprika, doppers en mais)
Ook lekker met een frisse salade

edit: layout
« Laatst bewerkt op: februari 27, 2008, 00:01:14 door antoinettez »

Offline mamatotje

  • Dreumes
  • **
  • Berichten: 94
Rookworst met venkel
« Reactie #18 Gepost op: maart 04, 2007, 16:33:37 »
Rookworst met venkel

Geschikt voor een koemelkvrij, sojavrij, eivrij, varkensvleesvrij, suikervrij, appelvrij, cacaovrij, tarwevrij, pinda's- en notenvrij en vis-, schaal en schelpdiervrij dieet.

Ingredienten
2 bollen venkel, 1 prei (in dunne ringen), 2 tomaten (in blokjes), 1 runderrookworst, 300 gram aardappelen (in blokjes), 2 deciliter bouillon, zout en peper, 2 eetlepels gehakte kervel


Snijd de kontjes van de venkel. Snijd de venkelbollen in reepjes. Doe ze in een pan, samen met de preiringen,de tomatenblokjes, de aardappelblokjes en de bouillon. Strooi er zout en peper over. Doe een deksel op de pan en stoof de inhoud zachtjes gaar. Snijd de worst in plakjes. Doe deze bij het venkelmengsel in de pan, zodra de venkelreepjes zacht beginnen te worden. Stoof de venkel verder gaar. Strooi tot slot de gehakte kervel er over.

Ook lekker met kleine gehaktballetjes ipv rookworst.

edit: layout

« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2010, 09:24:40 door yfke »

Offline mamatotje

  • Dreumes
  • **
  • Berichten: 94
Zalm met Tomaten-olijven 'salsa'
« Reactie #19 Gepost op: maart 04, 2007, 16:36:04 »
Zalm met Tomaten-olijven 'salsa'

Heel snel te bereiden, maar daardoor niet minder lekker. Gebruik wel tomaten van goede kwaliteit, want de smaak van de salsa valt en staat bij de smaak van de tomaten. Voeg eventueel een half teentje knoflook aan de salsa toe.

Geschikt voor een koemelkvrij, sojavrij, eivrij, varkensvleesvrij, suikervrij, appelvrij, cacaovrij, tarwevrij, pinda's-, noten- en zadenvrij dieet.


Ingredienten
200 g (tros)tomaten, 8-10 zwarte olijven zonder pit, 1 sjalotje, 1 volle eetlepel kappertjes, olijfolie, blaadjes basilicum, zout en peper, 4 stukken zalmfilet, olijfolie


Was de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de kern. (bewaar voor soep of saus) Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Hak de ontpitte olijven fijn. Pel en snipper het sjalotje. Meng stukjes tomaat, olijf, sjalot en kappertjes, breng op smaak met zout en peper en bedruppel licht met olijfolie. Laat dit minstens een uurtje staan. Bestrijk de stukken zalm met olijfolie en bak of grill ze. De binnenkant moet niet helemaal door en door gaar zijn. Bestrooi met peper en zout. Scheur blaadjes basilicum in reepjes en meng deze door de tomatensalsa.

Geef de salsa bij de zalm. Lekker met pasta (uiteraard pasta zonder ei), maar ook met bijvoorbeeld gepofte aardappel.

edit: layout
« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2010, 09:25:10 door yfke »

Offline mamatotje

  • Dreumes
  • **
  • Berichten: 94
Uiensoep
« Reactie #20 Gepost op: maart 04, 2007, 16:39:37 »
Uiensoep

Geschikt voor een koemelkvrij, sojavrij, eivrij, varkensvleesvrij, tomaat vrij, suikervrij, appelvrij, cacaovrij, tarwevrij, pinda's-, noten- en zadenvrij en vis-, schaal en schelpdiervrij dieet.


Ingredienten
750-1 kg uien, boter, 2-3 eetlepels bloem, 1 liter water, peper en zout, 500 ml bouillon, 4 plakken stokbrood, (geraspte kaas)


Pel de uien en snijd ze in ringen. Verhit boter in een ruime pan en fruit hierin de uiringen tot ze goudgeel en zacht zijn. Strooi de bloem in de pan en laat dit 2 minuten meefruiten. Schenk al roerend de bouillon in de pan. Breng de soep aan de kook en draai de warmtebron laag. Laat de soep ongeveer 1 uur zachtjes trekken.

Bestrooi de stukken stokbrood met kaas en laat dit onder de hete grill van de oven smelten en verdeel de soep over 4 vuurvaste kommen. Leg de stukken brood op de soep.
Of rooster de boterhammen in de broodrooster, besmeer ze met boter en doop ze in de soep.

edit: layout

« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2010, 09:25:45 door yfke »

Offline yfke

  • First class twat!
  • Moderator
  • **
  • Berichten: 2.633
  • Geslacht: Vrouw
Pannekoekjes
« Reactie #21 Gepost op: maart 26, 2007, 19:39:01 »
Pannekoekjes    glutenvrij

Vrij van koemelk,kippenei, gluten, soja etc.


simpele Pannekoekjes:

Men neme rijstemelk original  en rijstebloem .

Meng dit  tot je een stevig papje hebt net zoals bij  normaal pannekoeken beslag papje hebt.
Bak dit tot kleine poffertjes/pannekoekjes in zonnebloemolie  of olijfolie als dat olijfolie wel kan en zonnebloem niet.

simpel/eenvoudig, maar toch net even wat anders.

Als je vaste vormpjes maakt kun je ze stapelen  en zo heb je een taartje waar je bijv. wat gepureeerd fruit over heen doet.

edit: layout
        aangepast naar glutenvrij om onderscheid te maken
« Laatst bewerkt op: augustus 29, 2010, 11:59:08 door antoinettez »
Like I always say, there is no 'I' in TEAM... there's a 'ME' though, if you jumble it up.

Offline mamatotje

  • Dreumes
  • **
  • Berichten: 94
Brood
« Reactie #22 Gepost op: april 28, 2007, 00:45:40 »
Brood
Vrij van alle allergenen, behalve tarwe.

500 cc water
scheutje olie
320 gram bloem
10 gram suiker
10 gram zout

6 gram zout

Ik doe ze in het basis programma van de broodbakmachine
Doe de ingredienten wel in bovenstaande volgorde in de machine.

edit: layout
« Laatst bewerkt op: februari 26, 2008, 23:35:29 door antoinettez »

Offline mamatotje

  • Dreumes
  • **
  • Berichten: 94
Appeltaart
« Reactie #23 Gepost op: oktober 22, 2007, 09:09:51 »
Appeltaart

Dit recept heb ik van iemand van een ander forum, maar die vindt het vast niet erg dat ik hem hier neerzet.
Vrij van alle allergenen behalve tarwe, kaneel (kan evt zonder) en appel.

Bloem
Basterdsuiker
Boter (wajang)
Zout
Appels
Bruine basterdsuiker
kaneel

150 250 375 450 525 gr. Bloem
100 170 250 300 350 gr. Basterdsuiker
100 170 250 300 350 gr. Boter
Zout
Door elkaar kneden met de hand tot een bal. (is behoorlijk zwaar werk, iets kruimelig mag nog)

In vorm/ovenblad de bodem + rand bedekken (tegenwoordig doe ik de rnad niet meer, dat werkt ook goed.Dus alleen een flinke bodem)
Plm. ¼ overhouden voor de "deksel"
Appels in schijfjes erop. (Zoveel als je wilt, komt niet zo nauw)
Kaneel, bruine basterdsuiker erover
Nog een laagje appelschijfjes (of niet)
Weer kaneel en basterdsuiker.
Het deeg dat over is mengen met nog een flinke kom bloem (afhankelijk van de grootte van de taart) en wat basterdsuiker. Goed mengen, moet kruimelijg blijven, dus droger dan het andere deeg. Proef even of het goed smaakt.
Kruimels over de taart doen.
In de oven.
180 graden a 1 uur tot 1 uur+1/4 uur.

edit: layout

« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2010, 09:28:19 door yfke »

Offline Balletje

  • Global Moderator
  • ****
  • Berichten: 2.051
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik geef borstvoeding met hypoallergeen dieet
    • WBW Nederland
Bananencake
« Reactie #24 Gepost op: november 06, 2007, 14:58:38 »
Bananencake

Vrij van koemelk en kippenei

Dit cakerecept zonder ei (!) leent zich uitstekend om een normale cake, of om kleine cakejes te bakken.

Benodigdheden:
300 g tarwebloem
snufje zout
150 g (vloeibare of vaste) margarine (voor koemelkvrij, wajang plantaardigemargarine nemen)
1 zakje bakpoeder
75 g rietsuiker
500 g goed rijpe bananen (ik pak zelf meer bananen, ca 700-800 gram)
evt. scheutje citroensap en/of 1 zakje vanillesuike

Bereiding:
1.Verwarm de oven voor op 175° C en vet een bakvorm in.
2.Pureer de bananen met een staafmixer of keukenmachine. Prakken gaat waarschijnlijk ook, maar zal wat geduld vergen. Roer boter en suiker met een garde schuimig in een kom en voeg de bananenpuree erbij. Roer vervolgens de bloem en het bakpoeder goed door de massa en indien gewenst/toegestaan wat citroensap en vanillesuiker.
3.Vul de bakvorm met het beslag en bak de cake in de voorverwarmde oven in ca 55 minuten gaar. Kleine cakejes: 15-20 minuten (controleer met een satéprikker).

Tip:
Versier kleine cakejes met glazuur. Meng hiervoor poedersuiker met een weinig water, vruchtensap, limonadesiroop of koffie tot een dikke massa, smeer deze bovenop en laat drogen. Helemaal feestelijk is het om ze direct ook nog te besprenkelen met decoratiehagel, gemengde musketbolletjes, etc. (indien toegestaan).

edit: layout
       tekens aangepast
« Laatst bewerkt op: augustus 29, 2010, 12:04:49 door antoinettez »
Nynke Bal, Balletje en Nynke zijn allemaal één en dezelfde persoon! Kortom, de mama van Irene, Anne en Renée


Offline Anneke mv 3

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 888
  • Geslacht: Vrouw
Kroketjes
« Reactie #25 Gepost op: november 11, 2007, 12:49:59 »
kroketjes

Benodigdheden:

100 gr. plantaardige boter (wajang)
150 gr. bloem
rijstmelk
1 ui
olijfolie
zout
peper
paneermeel zonder ei (of zelf maken of de reformwinkel)
maizena
olie om te frituren
ham, garnalen, zoute vis, kipfilet (kiezen wat je zelf lekker vindt en kan) voor in de kroketjes

Werkwijze:
Maak eerst een roux; smelt de boter en doe de bloem hierin vermengen tot je een balletje krijgt. Dan op zacht vuur beetje voor beetje de rijstmelk erin totdat je een dikke roux hebt (zorg dat de roux ook echt goed dik is)

In een pan de ui (gesnipperd) fuiten en doe dan het gekozen ingrediënt (garnalen, kip, enz) erbij. Even meebakken.
Dan dit mengels goed door de roux roeren

Doe de roux in een ingevette schaal voor 2 uur in de koelkast.

Maak van de roux de vorm van kleine kroketjes. eerst haal je dit door de maizena, dan door de olie en dan door de paneermeel. Dit herhaal je nog 1 maal. Ik vries de kroketjes altijd eerst in (makkelijker met frituren.

Kroketjes frituren op 180 graden en er even bij blijven totdat ze bruin worden. (misschien moet je ze 1 maal omdraaien).

Ik pleeg heel erg plagiaat, het idee komt uit een kookboek, maarja ik wilde jullie ze niet onthouden (ze zijn zo lekker)! ;)

eet smakelijk
Anneke

edit: layout     
        tekens aangepast
« Laatst bewerkt op: augustus 29, 2010, 12:06:31 door antoinettez »

Offline astridmv3

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 5.306
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik heb 19 mnd gekolfde HA BV gegeven
    • assepas
Cakejes
« Reactie #26 Gepost op: november 13, 2007, 20:45:54 »
tovercakejes

Ingredienten
200 ml rijstemelk  
100 g witte bloem,
80 g poedersuiker,
2 theelepels bakpoeder,
1 tot 2 druppels vanille-extract (bijv. van Baukje),
50 g melkvrije margarine.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C of gasstand 6 voor de tovercakejes, of op 170°C of gasstand 3 voor de luchtige cake. Zeef de bloem, samen met de bakpoeder, in een kom en strooi de suiker erbij. Laat de margarine in een steelpannetje op laag vuur smelten. Meng hierna de gesmolten margarine en de rijstemelk langzaam door de bloem en de bakpoeder. Doe het mengsel in papieren cakevormpjes tot ze halfvol zijn en zet de cakejes op een bakplaat. Het beslag kan ook in een ingevette en met bloem bestrooide dubbele cakevorm gebakken worden. Bak de tovercakejes ongeveer 10 minuten op 200°C en de luchtige cake 40 minuten op 170°C.

Tip. Maak eens citroen- of sinaasappelcake. Het is heel eenvoudig. Vervang het vanille-extract door de geraspte schil van een citroen of sinaasappel en een eetlepel sap.

Neem een kleine geraspte appel en een halve theelepel kaneel, voila... een appel-kaneelcake. Door een handvol krenten toe te voegen aan het cakemeel wordt een gewone cake in een handomdraai een krentencake.


edit: layout
« Laatst bewerkt op: augustus 29, 2010, 12:07:59 door antoinettez »
groetjes Astrid
ERG trotse mv
Thomas (5), Sylvie (3) en Lisanne (1)

Offline astridmv3

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 5.306
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik heb 19 mnd gekolfde HA BV gegeven
    • assepas
Kruidnootjes
« Reactie #27 Gepost op: november 17, 2007, 21:47:40 »
Kruidnootjes

vrij van kippenei, koemelk, noten, pinda, soja
  
Ingredienten
 
200 gram tarwebloem
80 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel speculaas- of koekkruiden*
snufje zout
100 gram margarine*
margarine of olie *

* raadpleeg uw merkartikelenlijst
 
Bereiding
 
Vermeng de bloem met de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout in een kom. Voeg de koude margarine toe en snijd dit met twee messen in stukjes. Kneed de massa met een koele hand snel tot een samenhangend deeg. Laat het deeg afgedekt in de koelkast ongeveer 30 minuten opstijven.
Warm intussen de oven voor op 150° C. Bestrijk de bakplaat met wat margarine of olie.
Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een knikker. Leg de balletjes op de ingevette bakplaat en druk ze iets plat. Bak de kruidnoten in 10-15 minuten in de oven gaar.

edit: layout
« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2010, 09:31:59 door yfke »
groetjes Astrid
ERG trotse mv
Thomas (5), Sylvie (3) en Lisanne (1)

Offline astridmv3

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 5.306
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik heb 19 mnd gekolfde HA BV gegeven
    • assepas
Banketletter/staaf
« Reactie #28 Gepost op: december 15, 2007, 21:21:05 »
Banketletter/staaf

Haal 6 plakjes bladerdeeg (LET OP INGREDIENTEN) uit de vriezer. Leg ze plat neer en laat ze in circa 5 minuten ontdooien. Verwijder de papiertjes.

Leg de plakjes naast elkaar en plak de randen met water aan elkaar.
Rol de amandelspijs uit tot een dunne rol van circa 2 centimeter dikte en bijna 60 centimeter lengte.
Rol de spijs in het deeg en plak het deeg met water dicht.
Leg de gevulde deegrol met de naad naar onderen op een met water bevochtigd bakblik. Vorm van de rol eventueel een letter (bijvoorbeeld de M of S).

Laat de banketletter op het bakblik in de koelkast of op een koele plaats opstijven.

Bestrijk de letter met het losgeklopte ei (ei allergie: met abrikozenjam voor glanslaagje).
Schuif het bakblik in de oven en bak de letter bij 250 graden Celsius in circa 35 minuten gaar en bruin. Open de eerste helft van de baktijd de oven niet.

Haal de letter met een pannenkoekmes van het bakblik los en laat ze, nog op het blik, afkoelen.
Tip: Banketletter smaakt ook net uit de oven, dus nog niet afgekoeld, erg lekker!



Banketstaaf met appel en rozijnen
  
Ingredienten:
 
- 6 plakjes bladerdeeg
- 300 gram amandelspijs
- 1 appel (1 eidooier, indien het mag)
- 1/2 eetlepel citroensap
- 3 eetlepel rozijnen
- 2 eetlepel paneermeel (ook als het mag, gedroogd broodkruim kan ook)
- - boter voor het invetten (wajang)
 
  
Bereiding:
Ontdooi het bladerdeeg en verwarm de oven voor op 225 graden C.
Roer de spijs met vork los in een kom. Schil de appel en rasp die erboven.
(Voeg de eierdooier) en het citroensap roer het mengsel smeuig.
Vet de bakplaat in en leg twee rijen van drie plakjes bladerdeeg op de plaat.
Bestrijk de randen met water en plak ze aan elkaar.
(Verdeel het paneermeel/broodkruim over het bladerdeeg.)
 
Het spijsmengsel tot twee rollen vormen en op de deeglappen leggen.
Het deeg om het spijs heenvouwen.
Sluit de randen en plak de uiteinden goed dicht met water.
De sluitrand naar beneden keren en de bovenkant bestrijken met abricozenjam.
 
In het midden van de oven de banketstaven in circa 25 minuten goudbruin en gaar bakken. Nadat de banketstaven op een taartrooster zijn afgekoeld het banket in 15 stukken van circa 4 centimeter snijden.
Tot het serveren in een goed sluitend blik bewaren
 

Citaat
Hebben het zelf vanmiddag gemaakt en t is lekker!
« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2010, 09:33:28 door yfke »
groetjes Astrid
ERG trotse mv
Thomas (5), Sylvie (3) en Lisanne (1)

Offline Nynke Dekker

  • Office iets?¿
  • Administrator
  • **
  • Berichten: 15.809
  • Geslacht: Vrouw
  • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Eivrije cake
« Reactie #29 Gepost op: december 16, 2007, 23:14:56 »
Cake eivrij:

Recept dat ik ooit een keer gekregen had:

300gr zelfrijzend bakmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
4el suiker (of andere zoetstof)
1 theekopje spa Rood (totdat beslag loslaat van de kloppers)
snufje zout
1el kaneel of koekkruiden
200gr dieetmargarine (melkvrije kiezen voor kma)

Margarine smelten
Meel in kom doen met zout, bakpoeder, koekkruiden, suiker
Margarine toevoegen (langzaam) tot er korreltjes ontstaan tijdens het mixen
spa rood toevoegen, scheutje voor scheutje totdat het beslag loslaat van gardes (niet teveel spa, anders cake te nat)
naar keuze eventueel vulling toevoegen (appels, abrikoos, etc)
vorm invetten en met bloem bestuiven
beslag erin, 1 uur bij 160 graden of ovenstand 2,5/3

Bij mij rees hij niet echt... bleef vrij plat en vrij nattig... maar misschien wel een leuk uitgangspunt voor wat geëxpirimenteer! (of ik deed wat fout natuurlijk... hihi)


edit: layout

« Laatst bewerkt op: augustus 29, 2010, 12:13:38 door antoinettez »
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.