User Info

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Who's Online

  • Dot gasten: 61
  • Dot verborgen: 0
  • Dot leden: 0

There aren't any users online.

Auteur Topic: Eigen recepten  (gelezen 103041 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline astridmv3

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 5.306
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik heb 19 mnd gekolfde HA BV gegeven
    • assepas
goulash (maar kan ook als basis voor macaronisaus)
« Reactie #45 Gepost op: januari 24, 2008, 18:07:50 »
Ingredienten van Kalkoen goulash
400 gram kalkoenfilet
2 theelepels Provençaalse kruiden
zout
1 eetlepel paprikapoeder
50 gram spekreepjes
2 uien
2 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 groene paprika
1 pakje gezeefde tomaten
2 eetlepels olie

Bereidingswijze van Kalkoen goulash
Snijd de kalkoenfilet in blokjes en bestrooi deze met wat peper, zout en paprikapoeder. Pel de uien en knoflookteentjes en snipper deze. Maak de paprika's schoon en snijd deze in kleine reepjes. Verhit de olie in een pan en bak hierin de kalkoenfilet en de spekblokjes in ongeveer 5 minuten mooi bruin. Voeg de uien, knoflook en paprika's toe en bak deze een paar minuten mee. Doe de gezeefde tomaten en de Provençaalse kruiden erbij en laat de goulash nog 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg zo nodig nog wat peper en zout toe. Lekker met rijst.

« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2010, 09:38:39 door yfke »
groetjes Astrid
ERG trotse mv
Thomas (5), Sylvie (3) en Lisanne (1)

Offline antoinettez

  • Moderator
  • **
  • Berichten: 3.248
  • Geslacht: Vrouw
Mie Teriyaki met witlof
« Reactie #46 Gepost op: februari 05, 2008, 11:09:01 »
Mie Teriyaki met witlof
Ingredienten:
1 grote winterpeen
400 gram witlof
Bakolie
300 gr. Runderreepjes
(eier)mie

Voor saus:
(nartiumarme, is sojavrij) Ketjap
Scheutje worcestershire saus
Peper naar smaak
theelepel ketoembar
theelepel djinten
½  theelepel sambal
Maizena

Peen wassen en met dunschiller in dunne plakjes schaven.
Witlof schoonmaken en in grove repen snijden
Peen in de wok 10 min. roerbakken. De laatste 2 min. de witlof meebakken.
In koekenpan de runderreepjes rondom bruinbakken. Vuur laagzetten en ingrediënten voor de saus toevoegen aan de runderreepjes, totdat je een smeuiig sausje hebt.  
5 min. laten doorsudderen.
Mie ondertussen bereiden volgens verpakking.
Opscheppen op bord en smullen maar.

Giseren gegeten en het was heerlijk  :goed:
« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2010, 09:39:26 door yfke »
Antoinette m.v. Marjolein die 13 mnd BV heeft gehad en Sofie die 21 mnd hypoallergene BV heeft gehad.

Offline antoinettez

  • Moderator
  • **
  • Berichten: 3.248
  • Geslacht: Vrouw
Masala kip met boontjes
« Reactie #47 Gepost op: februari 05, 2008, 11:46:52 »
Masalakip met boontjes

3 el kerriepoeder
4 teentjes geperste knoflook
1 ui in grof gesneden stukken
2 theelepel sambal oelek
4 eetlepel olie
1 kg drumsticks, of 400 gram kipfilet
600 gram geschilde vastkokende aardappelen
2 laurierblaadjes
600 gram sperziebonen

Maak een prutje met de staafmixer van de kerriepoeder, de knoflook, ui, sambal en een beetje olie.
Wrijf de kipfilet of drumsticks rondom in deze masala.
Verhit de rest van de olie in de hapjespan en bak de kip hierin bruin.
Snijd de aardappels in de lengte in grove stukken en leg ze met een laurierblaadje tussen de drumsticks in de hapjespan. Voeg 300 ml water toe en breng evt. met zout op smaak.
Breng het geheel aan de kook en stoof de kip afgedekt in 20-30 min gaar.
Kook ondertussen de schoongemaakte boontjes gaar.
Serveer de masala kip met de boontjes.

Smakelijk eten!
« Laatst bewerkt op: februari 19, 2008, 16:44:14 door Ageeth »
Antoinette m.v. Marjolein die 13 mnd BV heeft gehad en Sofie die 21 mnd hypoallergene BV heeft gehad.

Offline antoinettez

  • Moderator
  • **
  • Berichten: 3.248
  • Geslacht: Vrouw
Sateh saus
« Reactie #48 Gepost op: februari 05, 2008, 12:01:59 »
Sateh saus

225 gram pindakaas
225 ml water
1 ½ theelepel sambal oelek
½ eetlepel bruine basterdsuiker
Sap van halve citroen (of scheutje citroensap uit flesje)
2 eetlepels (natrium-arme) ketjap  (van conimex zonder soja)

Alle ingredienten in pannetje.
Helft van water toevoegen
Goed roeren en zorgen dat de saus smeuïg is.
Rest van het water toevoegen totdat de gewenste dikte is ontstaan.

Door er iets meer of minder sambal bij te doen, kan je de pittigheid aanpassen.
Door er iets meer of minder basterdsuiker bij te doen, kan je de zoetheid bepalen.
Voor kinderen is hij erg lekker met 2 eetlepels basterdsuiker en 1 theelepeltje sambal.

Heerlijk voor bij de sateh.
« Laatst bewerkt op: augustus 29, 2010, 12:25:44 door antoinettez »
Antoinette m.v. Marjolein die 13 mnd BV heeft gehad en Sofie die 21 mnd hypoallergene BV heeft gehad.

Offline Ageeth

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 10.237
  • Geslacht: Vrouw
  • Have a nice day, unless you made other plans
    • WBW Nederland
Mediterrane hamburgersandwich
« Reactie #49 Gepost op: februari 05, 2008, 15:17:01 »
Niet zelf bedacht maar van Oerbrood.nl, lijkt me erg lekker!


Mediterrane hamburgersandwich

Ingredienten
6 zwarte olijven zonder pit
400 g rundergehakt
1/4 ui
2 tenen knoflook
zout
versgemalen peper
3 eetlepels fijngehakte Provencaalse kruiden
4 eetlepels tomatenketchup
1 Franse boule of 1 rond casinobrood
4 eetlepels mayonaise (Gouda's Glorie Mayo Light)
50 g gemengde sla
2 trostomaten


Bereiding

Verhit een grillplaat of grillpan voor. Hak de olijven fijn. Rasp de ui fijn boven het gehakt en pers de knoflooktenen erboven uit. Voeg de olijven met 2 eetlepels Provencaalse kruiden en zout en peper naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar en vorm er 4 platte schijven van. Roer de rest van de kruiden door de tomatenketchup. Rooster de burgers op de grillplaat in ca. 6-8 minuten bruin en gaar. Snijd de boule in 8 dikke sneden en rooster deze ook even op de grillplaat. Bestrijk de sneden met mayonaise. Leg op vier borden een snee brood, verdeel de sla erover en leg de hamburgers erop. Schep de tomatenketchup erop en dek af met plakjes tomaat en de andere sneden brood. Bereidingstijd: ca. 20 minuten.

Voor dit recept kunt u Oer Wit of Oer Origine gebruiken.



Eet smakelijk!

edit: layout
« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2010, 09:40:43 door yfke »
Ontmoetingsdag wbw zaterdag 2 oktober! Kijk op wbwnederland.nl


Offline matthea

  • Zuigeling
  • *
  • Berichten: 14
potpourri (rijstgerecht)
« Reactie #50 Gepost op: februari 22, 2008, 16:02:21 »
potpourri (rijstgerecht)

- rijst
- 150 gram ontbijtspek
- 20 gram boter
- 1 gesnipperde ui
- 2 gesnipperde teentjes knoflook
- 3 winterwortels in blokjes
- 2 rode paprika's in reepjes
- 2 appels (goudreinet) in blokjes
- kruiden: chilipoeder, tijm, dille, basilicum (naar eigen smaak toe te voegen).

Bak het spek licht uit. Voeg de boter, ui en de knoflook toe en fruit dit goudgeel. Doe de groenten en de appel erbij en smoor dit circa 10 minuten mee. Smoor de laatste minuten de gekozen kruiden mee.
Warm de gare rijst mee en breng lekker op smaak. Evt. kaas erover (kan niet met koemelkallergie natuurlijk).

Dit gerecht staat in een studentenkookboek van mij. Wij vinden het hier erg lekker! En het is in pricipe vrij van allergenen.

edit: layout
« Laatst bewerkt op: februari 26, 2008, 14:27:28 door antoinettez »

Offline Anouschka

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 5.197
  • Geslacht: Vrouw
Appelbollen
« Reactie #51 Gepost op: februari 24, 2008, 22:14:33 »
Appelbollen!!

Ohh dat is zo simpel en zo gemaakt!
Ik maak ze met deegplakjes uit de winkel. Merk euroshopper zit geen koemelk en ei in.
Je schilt de appels. Boort het klokhuis eruit.
Zet die appel op het plakje. En strooi er wat suiker en kaneel in.
Dan maak je het plakje rond de appel een beetje nat. Niet te nat hoor. Dan vouw je de 4 punten rondom dicht. Daarna weer de 4 punten. Dan zet je de appelbol neer op de onderkant, dat is dus waar je die punten naar toegevouwen hebt. (allemaal naar hetzelfde punt, daar waar het gat zit waar het klokhuis zat en je de suiker en kaneel ingestrooid hebt)
Als je wil kan je je appelbol nat maken en door de groffe suiker rollen. Mag je ei, dan kun je de appelbol insmeren met een kwastje met ei. Dit is voor de kleur. Maar ik doe aan de buitenkant ook wel eens gewoon niks.
De appelbollen die klaar zijn zet ik op een bakplaat met bakpapier. De oven staat dan ondertussen op te warmen naar 225 graden (hetelucht oven)
De appelbollen bakken dan 15 minuten a 20 minuten. Maar met 15 minuten kijk ik al. Dan steek ik een prikker in de appel. Blijft er geen appel meer aanhangen dan is ie gaar.
Ikzelf houd niet van te lichte gebakken appelbollen. Dus ze zitten meestal 20 minuten.
Mag je wel melk dan is een dot slagroom en ijs erbij heerlijk natuurlijk!

O ja, niet te vergeten! Voordat je de appelbollen in de oven doet even een gaatje aan de bovenkant erin prikken. Dat is tegen het openbakken.

Eet smakelijk!

edit: layout aangepast
« Laatst bewerkt op: februari 26, 2008, 14:53:27 door Balletje »

Offline antoinettez

  • Moderator
  • **
  • Berichten: 3.248
  • Geslacht: Vrouw
Roux, basissaus
« Reactie #52 Gepost op: februari 27, 2008, 00:15:45 »
Roux

Roux is een begrip uit de Franse keuken. Roux is de basis van vele sauzen.

Een roux wordt gemaakt door gelijke hoeveelheiden (qua gewicht) bloem en boter te mengen en zacht te verhitten. Een lichtgekleurde roux wordt blonde roux genoemd, als het botermengsel door langere en/of sterkere verhitting donkerder van kleur wordt, spreekt men van bruine roux.

Van roux kan een saus gemaakt worden door deze aan te lengen met bijvoorbeeld melk, braadvocht of bouillon. Als er slechts weinig vocht wordt toegevoegd, blijft de saus dik, men spreekt dan van ragout.

benodigdheden:
100 gr. plantaardige boter (wajang)
150 gr. bloem
rijstmelk


Maak eerst een roux; smelt de boter en doe de bloem hierin vermengen tot je een balletje krijgt. Dan op zacht vuur beetje voor beetje de rijstmelk erin totdat je een dikke roux hebt (zorg dat de roux ook echt goed dik is)
« Laatst bewerkt op: februari 27, 2008, 00:18:43 door antoinettez »
Antoinette m.v. Marjolein die 13 mnd BV heeft gehad en Sofie die 21 mnd hypoallergene BV heeft gehad.

Offline Nynke Dekker

  • Office iets?¿
  • Administrator
  • **
  • Berichten: 15.809
  • Geslacht: Vrouw
  • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Vijgen met Rookvlees
« Reactie #53 Gepost op: maart 04, 2008, 17:22:34 »
Vijgen met Rookvlees

Voorgerecht wat er zeer smakelijk uitziet... (nog niet gemaakt, dus weet niet of het smaakt hihi)


Trek 6 slabladeren in stukken en bekleed er vier bordjes mee.
Besprenkel de sla met 2 eetlepels notenolie(als mag) en strooi er een snufje zout en peper over.
Was 12 rijpe verse vijgen en dep ze zorgvuldig droog. Trek indien nodig de schilletjes eraf. Veriwjder de steeltjes. Snijd met een scherp mes de vijgen vanaf de steelkant kruislings tot over de helft in vieren.
Trek voorzichtig (als een bloem) de vier punten naar buiten. Verdeel 100 g dunggesneden rookvlees losjes over de sla. Zet er de vijgen op. Strooi er versgemalen witte peper over Hak vier gepelde walnoten in vieren en garneer er de vijgen met rookvlees mee.

Runderrookvlees is bij de dekamarkt iig te krijgen zonder koemelk, soja, ei, etc. Maar er zijn meerdere soorten rookvlees te vinden die wel allergeen vrij zijn.
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.

Offline Nynke Dekker

  • Office iets?¿
  • Administrator
  • **
  • Berichten: 15.809
  • Geslacht: Vrouw
  • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Peren met zwarte bessen saus
« Reactie #54 Gepost op: maart 04, 2008, 19:25:21 »
Peren met zwarte bessen saus

Breng 250g zwarte bessen (vers of diepvries) met 35gr suiker en 1 eetlepel water aan de kook. Laat ze op een laag vuur onder af en toe roeren in ca 5 minuten zachtkoken.
Pureer ze in de keukenmachine en wrijf ze door een zeef. Laat de bessenpuree afkoelen.
Schil vier harde peren en verwijder de klokhuizen. Breng op een laag vuur, al roerend, 2dl droge witte wijn en 2 dl water en 150gr suiker aan de kook. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Leg er de peren in en pocheer(gaar laten worden in net niet kokende vloeistof) deze ca 6 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Laat de peren uitlekken. Verdeel ze over 4 bordjes.
Roer door de afgekoelde zwarte bessensaus 3 eetlepels creme de cassis (zwarte bessenlikeur) en giet de saus over de peren.
« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2010, 09:41:23 door yfke »
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.

Offline antoinettez

  • Moderator
  • **
  • Berichten: 3.248
  • Geslacht: Vrouw
Italiaanse groenteschotel
« Reactie #55 Gepost op: maart 10, 2008, 21:41:35 »
Italiaanse groenteschotel

ingrediënten:
courgette
paprika  
aubergine
blik tomatenblokjes
provencaalse kruiden en knoflook
blik kikkererwten

courgette, paprika en aubergine in hele kleine stukjes
even roerbakken in olijfolie of een andere vetstof
blik tomatenblokjes erbij en goed roeren
kruiden eroverheen (ik had provencaalse kruiden en knoflook, maar het kan ook met italiaanse kruiden of oregano)
ongeveer een kwartiertje laten pruttelen
dan een blik kikkererwten erbij (of iets meer als het voor meer dan 4 personen is, deze erwten kun je ook gedroogd kopen en laten weken) en mee laten warmen


serveren met rijst, couscous, pasta of tarly

Zelf wel even op de allergenen letten.

Dank je wel Ilse voor het recept!
« Laatst bewerkt op: augustus 29, 2010, 12:42:29 door antoinettez »
Antoinette m.v. Marjolein die 13 mnd BV heeft gehad en Sofie die 21 mnd hypoallergene BV heeft gehad.

Offline rots

  • Zuigeling
  • *
  • Berichten: 10
  • Geslacht: Man
  • de baas lijk op z'n huisdier
Pizza
« Reactie #56 Gepost op: maart 14, 2008, 21:05:50 »
Pizza

Je kan het allemaal zelf maken.
En er dus op doen wat je wel mag, en wat je niet mag laat je weg.
De  basis is echter wel noodzakelijk.
Je gebruikt het basisrecept voor brooddeeg uit het boek van Jamie Oliver.
Daar kun je 8 pizza's van maken dus heb ik de helft genomen.
15gram verse gist of 1 1/2 zakje gedroogde gist van dr Oetker en lost dat op in 3 dl hand warm water.
Doe hier ook 15 gram suiker of honing bij en roer tot alles is opgelost.
Neem 500gr bloem en meng daar 15 gram zout door.
Als je een goede zware keuken machine hebt kun je die gebruiken, anders moet het op de in een grote schaal of op een groot stuk werkblad doen.
Maak een berg van de bloem met zout en maak een kuiltje in het midden, giet hier het opgeloste mengsel van de gist en suiker.
En begin te roeren door de randen van de bloem om zo tot een kleverige/plakkerige substantie een bal deeg te maken.
Ga die bal kneden,doe dit z'n 5 minuten lang.
Dit is om de struktuut te vormen en de gluten hun werk te laten doen, als het deeg te veel aan je handen blijft kleven doe dan wat bloem op je handen en wrijf ze langs mekaar dan rul je het deeg erzo vanaf.
Nu is het tijd om het deeg te laten rijsen,ik doe het deeg altijd in een kom afgedekt met een theedoek en zet het in de oven op 50 graden.
dit mag je 45 min/1uur zo laten rijsen.
Je heb dus even de tijd om de rest van de topping klaar te maken of te zetten.
Als het deeg gerezen is kun je weer aan de slag, de lucht uit het deeg kneden, slaan, duwen en leef je maar helemaal uit op het deeg, ongeveer 1 minuut lang.(denk maar aan je schoonm.....)
Vorm het deeg naar de vorm die je hebben wil rond, vierkand of de vorm van een bakplaat, leg de topping op de pizza
en laat het nog een rijsen tot de dikte verdubbelt is.
Voorkom het dicht laten vallen van de ovendeur, hierdoor zakt de gerezen pizza weer in
Zet de oven dan op 240 graden en bak de pizza af in ongeveer 9 minuten.
Eet smakelijk/Bon appetit


Edit: Lay-out aangepast
« Laatst bewerkt op: maart 14, 2008, 21:17:37 door Ageeth »

Offline jesni

  • Zuigeling
  • *
  • Berichten: 35
Re: Brood recept
« Reactie #57 Gepost op: maart 18, 2008, 12:54:53 »
Volkorenbrood

Hoi allemaal.

Sinds bijna 3 week bak ik weer zelf het brood voor mijn zoontje en mij.
Ons zoontje mag ook geen soja meer, en ik ben op dieet voor de bv van ons jongste dochtertje.

Nou lees ik dat een aantal brood bakken van water gist en meel.
Ik heb uit een boek van mijn moeder een recept gevonden waar of een klontje zachte boter of olijfolie door gaat, dus droogt het iets minder gauw uit.
In dat boek staat ook bij de vloeistoffen, grammen en dat houd ik dus ook hier aan, vandaar.

Voor een tarwebrood van 750 gr.

300 gr volkoren meel.
200 gr bloem (ik gebruik die van de aldi)
1 theelepel zout.
60 gr olijfolie.
5 gr droge gist. (of 20 gram verse gist).
270 gr water.

ik heb een broodbakmac. van de aldi en bak het dan op stand 5 volkoren brood 750 gram en de kleur licht of medium.

onze zoon heeft nooit gewoon brood gegeten hij is 2,5 en als het er 10 zijn is het veel.
tosti's at hij wel.
En nu kan ik hem rustig een gewone boterham voor zetten en eet hij hem op ook. :wha:

groetjes Jesni


edit: layout aangepast
« Laatst bewerkt op: maart 18, 2008, 14:05:57 door mamavanfloor »

Offline antoinettez

  • Moderator
  • **
  • Berichten: 3.248
  • Geslacht: Vrouw
Witlofsalade
« Reactie #58 Gepost op: maart 19, 2008, 15:18:50 »
Witlofsalade

Witlof
Aardappelen
Kipfilet
1 winterwortel
rozijnen
walnoten

honing
1 eetlepel kerrie
peper
zout

De aardappelen schillen en koken
De kipfilet in blokjes snijden,  met de kerrie een snufje peper en zout bakken
De witlof in stukjes snijden.
De wortel raspen

De aardappelen in partjes snijden.
Deze mengen met de gesneden witlof, gebakken stukjes kipfilet en stukjes wortel.
Hierbij een handje rozijnen voegen. De walnoten toevoegen.
Om het af te maken een eetlepel honing toevoegen.
Dit alles mengen en even laten staan.

Koel serveren!


Edit: Topicnaam aangepast
« Laatst bewerkt op: maart 21, 2008, 12:42:22 door Ageeth »
Antoinette m.v. Marjolein die 13 mnd BV heeft gehad en Sofie die 21 mnd hypoallergene BV heeft gehad.

Offline Martine-mv-Lucas

  • Zuigeling
  • *
  • Berichten: 21
Kip Kerrie salade
« Reactie #59 Gepost op: maart 21, 2008, 12:31:47 »
Kip Kerrie salade

1 kipfilet
1 schijf ananas
kerrie
1 boullionblokje
mayo (en dan weet je zelf het beste welke je gebruiken kan)
zout en peper

kipfilet gaarkoken in 1/2 liter water met boullionblokje en wat kerrie. Ondertussen ananas in miniblokjes snijden.
Kip uitpluizen, zout en peper er op.
Kip en ananas aanmaken met mayo, en zoveel kerrie toevoegen tot ie lekker geel is. Op smaak maken met zout en peper


Edit: Opgesplitst in 2 recepten & titel aangepast
« Laatst bewerkt op: augustus 14, 2008, 21:36:59 door antoinettez »