User Info

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Who's Online

  • Dot gasten: 104
  • Dot verborgen: 0
  • Dot leden: 0

There aren't any users online.

Auteur Topic: Wat is een voedselallergie en/of intolerantie  (gelezen 14926 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline mamatotje

  • Dreumes
  • **
  • Berichten: 94
Wat is een voedselallergie en/of intolerantie
« Gepost op: maart 04, 2007, 22:05:52 »
Wat is een voedselallergie?
Een voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem op allergenen in onze voeding. Het is een niet-normale reactie van ons afweersysteem.

Hoe verwerkt ons lichaam het voedsel dat we binnen krijgen?
Voedsel bestaat uit een combinatie van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en water. In de maag en de darmen worden deze bestanddelen verteerd tot steeds kleinere stukjes. Uiteindelijk zijn deze bestanddelen zo klein dat ze door de darmwand heen gaan en met het bloed vervoerd kunnen worden naar alle cellen van ons lichaam om als bouwstenen te dienen. De darm werkt als een hele fijne zeef. Alleen zeer kleine voedingsbestanddelen passeren de darmwand.

Wat is er anders tussen het darmstelsel van baby's en volwassenen?
Als een baby geboren wordt is de darmwand nog niet volgroeid. In de darmwand zitten als het ware gaten die nog niet dichtgegroeid zijn. Dezen laten makkelijk voedingsstoffen door.  De vertering verloopt hierdoor nog niet optimaal en er passeren door de darmwand de grotere, nog niet helemaal verteerde deeltjes van de voeding, zoals grotere brokstukken van de eiwitten. Die eiwitten komen dan in het lichaam terecht.
Het lichaam herkent deze grote stukken als "niet-veilige" stoffen en wil ze opruimen. Hierdoor komt het afweersysteem in actie, zoals dat ook wordt ingezet om andere ongewenste indringers uit te schakelen zoals ziekmakende bacterien en virussen.


Wat doet het afweersysteem met deze eiwitten?
Bij contact met de eiwitten maakt het afweersysteem speciale afweerstoffen tegen de stukjes eiwit; dit worden de antistoffen genoemd. De antistoffen hechten zich ergens anders in het lichaam aan mestcellen die bepaalde prikkelende stoffen (histamine) bevatten die ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken. Als de baby opnieuw koemelk krijgt worden de eiwitstukjes telkens vastgeplakt aan de antistoffen die nog steeds aan de cellen vastzitten. Doordat de baby steeds opnieuw eiwitten binnen krijgt en steeds meer antistoffen aanmaakt uit zich dit in een reactie.

Wanneer kunnen de reacties optreden?
De reacties zullen niet optreden bij de eerste voeding met een allergeen maar pas vanaf de tweede keer. Een baby kan via de borstvoeding ook koemelk te drinken krijgen zodat wanneer hij een keer een fles kunstvoeding krijgt er al meteen een reactie kan optreden.

Hoe kan ik deze ziekteverschijnselen voorkomen?
De verschijnselen zijn te voorkomen door het contact met de eiwitten te vermijden. De bestanddelen die een reactie kunnen opwekken, worden allergenen genoemd. Bij zuigelingen is een reactie op koemelkeiwit de meest voorkomende. Vooral omdat sommige zuigelingen groot gebracht worden op kunstvoeding. Een voeding die heel weinig allergenen bevat, wordt hypo-allergeen genoemd.

Kunnen baby's die borstvoeding krijgen ook allergisch reageren op koemelkeiwitten of eiwitten in het algemeen?
Het is al heel lang bekend dat de voeding die de moeder gebruikt, ook effect kan hebben op haar baby. Het is onderzocht dat de moeder in staat is (vrijwel) intacte eiwitten uit haar voeding op te nemen en door te geven via de borstvoeding. Het is dus mogelijk dat de baby via de borstvoeding eiwitten binnen krijgt. Het is echter wel zo dat de eiwitten via de borstvoeding voorverknipt zijn en de baby vaak milder of soms zelfs helemaal niet reageert op de eiwitten uit de moedermelk.

Wat kun je het beste doen om allergische reacties via de moedermelk weg te nemen?
Wanneer een baby verschijnselen heeft die wijzen op een voedselallergie, kun je als moeder het beste de koemelk en zuivelproducten uit je eigen voeding weg laten. Treedt er binnen aanzienbare tijd geen verbetering op, (en dan denk ik aan een week of 3-4) dan is het raadzaam om ook de soja en kippenei weg te laten uit je dieet. Zie je dan nog geen reactie dan de schaal- en schelpdieren, pinda's en noten en de cacao ook laten staan. (het is wel raadzaam om een dietiste te raadplegen die verstand heeft van borstvoeding en allergieen)
Zie je dat je kindjes huid, gedrag en/of darmreactie wel veranderd, provoceer (tot je nemen) dan na een week nogmaals het weggelaten product voor drie dagen in een oplopende hoeveelheid (kwart glas, half glas, heel glas of hapje ei, half ei, heel ei) en kijk wat je kindje doet. (men noemt dit eliminatie en provocatie)

Wat is de wezenlijke betekenis van moedermelk in verband met het ontstaan van een allergie?
Moedermelk zorgt ervoor dat de darmen sneller rijpen. In de moedermelk zitten afweerstoffen die de allergenen al in de darm onschadelijk kunnen maken en de darmwand beschermen tegen ontstekingen. Ook bevat de moedermelk stoffen die de vertering en afbraak van eiwitten stimuleren. Over het algemeen zijn de darmen van de, met borstvoeding gevoedde baby, met 6 maanden rijp genoeg om de eiwitten uit de voeding niet meer door de darmwand te laten. Met 9 maanden is de darmwand volledig volgroeid.
Het beste is om 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven en daarna je kindje zachtjes aan te laten wennen aan bijvoeding. Duidelijk mag zijn dat je die voeding introduceert die geen reactie gaven via de borstvoeding.
Hoe lang je je kindje voedt ligt helemaal bij jezelf en je kindje. Wereld gezondheidsorganisaties adviseren 2 jaar.
Een kindje met allergieen is zeker gebaadt bij moedermelk.

Wat zijn de allergische verschijnselen?
Niet iedere baby met een allergie reageert op  dezelfde manier. Het is moeilijk te voorspellen welke klachten zullen optreden en hoe ernstig ze zullen zijn. Ook is niet te zeggen hoelang ze zullen aanhouden. Vaak geeft een bepaalde eiwit wel altijd bij dezelfde persoon dezelfde reactie. De reactie hangt niet af van de hoeveelheid van de stof die de baby binnen krijgt. Soms is een spoortje al voldoende. Ook via de borstvoeding kan een spoortje die moeder binnen gekregen heeft al voldoende zijn.
De meest voorkomende verschijnselen van een voedselallergie zijn darmkrampen, huilen, diarree en braken, huidafwijkingen en ziekten van de luchtwegen. Ook kunnen de kleinste prikkelingen zorgen voor hangerig of juist heel bewegelijk gedrag.
- Heeft jou kindje deze verschijnselen, dan hoeft dat niet perse te duiden op een allergie. Belangrijk is wel om bij twijfel professionele hulp te zoeken.

Welke huidklachten passen bij een voedselallergie?
- huiduitslag/eczeem
- geirriteerde huid/jeukende huid
- rode huid
- galbulten/netelroos
- zwellen van lippen, tong, ogen

Welke klachten van de luchtwegen kunnen optreden bij een allergie?
-"volzitten"
- oogontstekingen
- oorontstekingen
- benauwdheid
- neusverkouden (langdurig)
- langdurig hoesten

Welke maag/darm klachten kunnen optreden bij een allergische reactie?
- darmkrampen
- obstipatie of juist diarree
- overgeven
- reflux
- bloed in de ontlasting.

Welke gedragsveranderingen kunnen optreden?
- onbedaarlijk huilen en slecht te troosten
- weinig rust kunnen vinden
- heel beweeglijk zijn
- weinig slapen of hele korte slaapjes
- lusteloosheid
- hangerig
- snel te prikkelen

Overige klachten die kunnen optreden
- slecht groei
- niet goed drinken
- weinig eetlust
- koorts.

Heel af en toe komt shock voor, in dat geval zie dat je kindje binnen enkele minuten na het eten of drinkgen gaat transpiratie, ademnood krijgt en flauw gaat vallen

Dit zijn voedingsstoffen waar kindjes doorgaans allergisch op reageren:
- melk producten
- soja producten
- kippenei eiwit

Af en toe komen allergische reacties op deze voedingsstoffen voor:
- vis
- noten
- pinda's
- tomaten
- citrusvruchten
- varkensvlees
- schaaldieren
- schelpdieren
- chocolade
- specerijen

Wanneer een huidtest op allergieen?
Onderzoeken die vaak verricht worden om de diagnose "allergie" vast te stellen zijn de RAST en de huidtest. Ze geven geen hard bewijs voor het bestaan van voedselallergie, omdat bij een deel van de zuigelingen met een allergie de uitkomst van dit aanvullend onderzoek negatief is, terwijl ze toch het onderzochte eiwit niet kunnen verdragen. De meest betrouwbare test is daarom de belastingstest ofwel eliminatie en provocatie test.

Waar staat RAST voor?
RAST betekent radio-allergo-sorbent-test. Het bloed wordt met deze techniek onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen die bij allergiepatienten worden aangetroffen.

Hoe gaat die test in zijn werking?
Bij de krasjestest wordt een allergeen met een klein naaldje in druppelvorm in de huid gebracht. Wanneer binnen 20 minuten op de testplek een rode zwelling ontstaat, dan is de huidtest positief. Dit betekent dat er waarschijnlijk sprake is van een allergie voor dat allergeen.


Is een allergie erfelijk?
Bij een allergie reageert het afweersysteem anders dan je zou mogen verwachten. Het systeem is bedoeld om het contact met ongevaarlijke stoffen zonder problemen te laten verlopen. Bij allergie reageert het afweersysteem soms op bepaalde ongevaarlijke stoffen als een vorm van "overcompensatie".
Een kind met deze vorm van allergieen heeft vaak familieleden met allergische aandoeningen (astma, bronchitis, hooikoorts, allergisch eczeem of voedselallergie). Je kunt er haast vanuit gaan dat het afwijkend reageren van het afweersysteem (ook wel het atopisch syndroom genoemd) voor een groot deel erfelijk is.

edit: toevoeging onderwerp
« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2010, 08:59:22 door yfke »

Offline antoinettez

  • Moderator
  • **
  • Berichten: 3.248
  • Geslacht: Vrouw
Re: Wat is een voedselallergie en/of intolerantie
« Reactie #1 Gepost op: maart 21, 2008, 17:49:05 »
Verschil intollerantie en allergie.

Tegenwoordig wordt vaak gesproken over voedselovergevoeligheid, dit kan dan een allergie zijn of een intollerantie. Bij een allergie is het immuunsysteem betrokken en bij een intollerantie niet. Een intollerantie kan het gevolg zijn van een enzymtekort bijv. lactoseintollerantie, coeliakie maar kan ook andere ooraken hebben, in dat laatste geval kunnen intolleranties ook vaak weer verdwijnen, iemand met coeliakie die dit niet weet krijgt vaak ook een intollerantie voor melk, als de darmen weer hersteld zijn kan zo iemand vaak weer gewoon melk verdragen. Terwijl men zegd dat een allergie voor het leven is ( al ben ik het daar niet helemaal mee eens omdit zo stellig te zeggen.)
Een allergie krijg je al een reactie met een kleine hoeveelheid. Bij een intollerantie kun je vaak nog wel een bepaalde hoeveelheid nuttigen, bij iedereen ligt de grenswaarde waar wel reactie optreedt weer anders. Een intollerantie kun je veel lastiger aantonen.
Elke vorm van voeselovergevoeligheid is lastig, ik denk niet dat je kunt zeggen dat een intollerantie minder erg is alleen dan dat die intollerantie waarschijnlijk op den duur weg gaat. ( wel de oorzaak weg halen dan.)
Een intollerantie kan ook hefiger zijn afh van de weerstand.
Een allergie kan levensbedreigend zijn bij een intolerantie is dat niet het geval

met dank aan Renee.
Antoinette m.v. Marjolein die 13 mnd BV heeft gehad en Sofie die 21 mnd hypoallergene BV heeft gehad.

Offline Balletje

  • Global Moderator
  • ****
  • Berichten: 2.051
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik geef borstvoeding met hypoallergeen dieet
    • WBW Nederland
Re: Wat is een voedselallergie en/of intolerantie
« Reactie #2 Gepost op: april 21, 2008, 16:21:43 »
Twee medisch specialisten over
voedselallergie en intolerantie

NALCROM KAN NET DAT STEUNTJE IN DE RUG ZIJN.

Een dieet is het eerste en meest beproefde middel tegen voedingsallergie en voedingsintolerantie. Heel goede resultaten worden daarnaast bereikt door de inzet van een middel tegen deze voedselproblemen. Hoe werkt zo'n middel? Wanneer is het nodig ? Over hoe lange tijd kan het middel worden voorgeschreven? Kan het incidenteel worden genomen? Allergologe R.A.S. Phaff en dermatoloog. B.P.M. Martens over de verschillen tussen voedselallergie en voedselintolerantie, diëten en het meest bruikbare ondersteuningsmiddel.

Voedselallergie en voedselintolerantie komen op verschillende manieren tot stand, maar in beide gevallen spelen de darmen de hoofdrol. Bij voedselallergie is, in tegenstelling tot bij voedselintolerantie, het afweersysteem betrokken.

Het afweersysteem maakt antistoffen, zogenaamde allergenen, tegen bepaalde eiwitten of delen daarvan in het voedsel, zoals eiwitten in koemelk, kippe-eieren, pinda's of vis. Deze antistoffen hechten zich aan de receptoren van zogenaamde mestcellen, die door het gehele lichaam verspreid zijn. Na kontakt met het allergeen geven de mestcellen prikkelende stoffen af, die elders in het lichaam klachten opwekken. Mestcellen bevinden zich namelijk niet alleen in de darmen, maar ook in de huid en slijmvliezen van longen, neus en ogen. Waarom nu juist een orgaan geprikkeld wordt en gaat reageren, is niet duidelijk, zegt Oek Phaff," er zijn meerdere mogelijkheden. De eerste is dat alleen de mestcellen in de darmen worden geprikkeld en vervolgens hun prikkelende stoffen via de bloed- en lymfebanen naar die plaatsen in het lichaam sturen, waar de klachten ontstaan. Maar het is ook mogelijk dat de mestcellen in dat orgaan gemakkelijker te prikkelen zijn dan elders. In elk geval weten we zeker dat de darmen een belangrijke rol spelen, want de eiwitten komen via de darm, waar ze worden opgenomen in de bloedbaan terecht om naar elders te worden getransporteerd."

Bij voedselallergie is de doorlaatbaarheid van de darm verhoogd. Zo kan het gebeuren dat iemand, die aanvankelijk slechts allergisch is voor een bepaalde voedingsstof, een allergie ontwikkelt voor meerdere voedingsstoffen. Dat komt, omdat de darmwand, die al poreuzer was gemaakt door de reactieve stoffen, nu zelfs slecht afgebroken voedingseiwit doorlaat. Deze stukjes eiwit hebben meer kans om allergische reacties op te wekken dan eiwitten, die al in de darm zijn afgebroken, zoals dat hoort."

OVERGEVOELIGHEDEN

Oek Phaff is als allergoloog verbonden aan het Diagnostisch centrum de Valkenier in Rotterdam en maakt tevens deel uit van de redactie van "Overgevoeligheden". Zij ontvangt op haar spreekuur talloze patiënten van zeer jong tot oud. Vaak neemt zij bij hen een zogenaamde multiple allergie waar:"Soms kun je zelfs een stijgende voedingsovergevoeligheid- of intolerantie waarnemen", zegt ze ," iemand vertelt bijvoorbeeld dat bepaalde klachten niet alleen in steeds kortere tussenpozen terugkomen, maar ook dat er steeds meer boosdoeners bijkomen. Hij zegt bijvoorbeeld:'Vroeger werd ik alleen benauwd als ik noten had gegeten, maar nu begint het ook als ik een appel of een peer eet.'

Omdat de darm een zeer belangrijke rol speelt bij het doorlaten van prikkels geven we de patiënten een beschermend middel in de vorm van natrium cromoglicaat, ofwel Nalcrom, waarmee de doorlaatbaarheid van de darm wordt genormaliseerd. In de tussentijd proberen we er achter te komen, waar iemand werkelijk allergisch voor is en dat doen we met behulp van huid- en bloedtests en door zogenaamde eliminatiediëten. We laten dus een aantal verdachte voedingsstoffen uit het dieet weg. Het kan ook gebeuren dat door één grote boosdoener uit het dieet te halen, de vatbaarheid voor andere producten vermindert. De allergie is daarmee onder een kritisch niveau gedaald en de medicatie kan dan vaak worden gestopt. "

NATRIUM CROMOGLiCAAT

Natriumcromoglicaat legt als het ware een beschermend laagje om de mestcellen, waardoor ze minder gemakkelijk worden geprikkeld en geen reactieve stoffen vrijgeven. Ontstekingsreacties elders in het lichaam kunnen op die manier tot rust komen en verdwijnen. Het middel wordt toegepast bij kinderen en bij volwassenen. Sommigen van hen hebben al jaren last van voedselallergie en anderen worden er ineens mee geconfronteerd.

Voedingsallergie kan van de ene op de andere dag optreden. Bijvoorbeeld door een darminfectie, waardoor de doorgankelijkheid van de darm is vergroot. Oek Phaff:"Ik had een patiënt, die zich realiseerde dat haar problemen in het voorjaar waren begonnen, kort na een autoongeluk. Ze vroeg me of dit de aanleiding tot haar voedingsallergie kon zijn. We kunnen vaak constateren dat een allergie begint op het moment dat iemand in verminderde conditie is. Bijvoorbeeld na een griep, een stressituatie of tijdens een andere allergie, bijvoorbeeld voor pollen. Het afweersysteem raakt dan uit balans en de allergie kan tot uiting komen.

Aan de andere kant kan de allergie van deze patiënte ook zijn veroorzaakt door boompollen, waar ze in het verleden lichte reacties op had vertoond, maar waar ze door haar slechtere conditie nu meer last van had. "

STEEDS EEN BEETJE MEER

Voedselallergieën kunnen ook sluipend optreden. Sporadisch gebruik van bepaalde kruiden,zoals bijvoorbeeld selderie, hoeft aanvankelijk geen klachten te geven, maar kan bij veelvuldiger gebruik tot allergie te leiden.

In theorie zou een dieet voldoende moeten zijn om voedselallergie te genezen, maar zo eenvoudig is het helaas niet:" Als iemand op vele voedingsstoffen allergisch reageert is het heel moeilijk nog een volwaardige voeding samen te stellen", meent Oek Phaff,"Fruit of noten kun je nog wel herkennen, maar wat met kruiden, die in veel producten verwerkt zijn en dus moeilijk te omzeilen zijn? Sommigen hebben daar heel veel moeite mee en kiezen liever een beschermend middel. Zoiets geldt zeker voor de keren dat zij op bezoek willen en de gastvrouw niet in problemen willen brengen in verband met de keuze van de maaltijd. Kijk, als je weet dat je niet tegen pinda's kunt, moet je geen pindasaus nemen, maar er kan je wel een gerecht voorgezet worden, dat zonder dat je dat weet, gebakken is in pindaolie. Een middel als Nalcrom biedt dan bescherming, maar dat wil niet zeggen dat pinda's meteen weer op het menu kunnen worden gezet."

Degenen, die veel last hebben van voedselallergie, kunnen letterlijk bang zijn voor een diner. Oek Phaff:" Ik heb een patiënte, die hevig reageert op boompollen, fruit, noten en kruiden. Zij had een uitnodiging ontvangen voor een koud buffet, wilde graag gaan, maar durfde niet. We hebben toen zo'n voedingsmiddel gegeven onder bescherming van Nalcrom. Dat liep relatief goed af. Er kwam wel een reactie, maar lang niet zo hevig als anders. Dit is te verklaren uit het feit dat Nalcrom weliswaar niet alle mestcellen afschermt voor prikkels, maar wel vele. "

Niet alleen voor degenen, die uit sociale overwegingen willen tafelen is het een uitkomst, maar ook voor degenen, die het vreselijk vinden in elke supermarkt steeds maar weer alle etiketten te moeten lezen. Oek Phaff:" Die zeggen:'Hier kan ik niet mee leven.' Die zijn blij als je hen Nalcrom geeft, want zo krijgen ze, inplaats van frustratie, een medicijn om zich te beschermen."

Op de vraag of natriumcromoglicaat een middel is dat je levenslang kunt gebruiken, antwoordt de allergologe dat het niet de bedoeling is dat het chronisch gebruikt wordt:"Als de allergie tot een aanvaardbaar niveau is teruggebracht zou een niet al te zwaar dieet zonder Nalcrom afdoende moeten zijn. Wanneer je stopt met het middel gebeurt het vaak dat dan een aantal boosdoeners wel wordt verdragen. Toch blijft er vaak een voedingsmiddel over, vaak de eerste veroorzaker, dat de allergie weer aanjaagt. Het gebeurt ook dat er wordt gestopt met Nalcrom en dat de allergie net zo hard weer terugkomt. Dat moeten we onder ogen zien."

INDIVIDUEEL

Nalcrom is duidelijk een middel dat individueel wordt ingezet wanneer dat nodig of nuttig wordt gevonden. Kinderen vormen echter een ander hoofdstuk. Aan hen is een incidenteel gebruik moeilijk uit te leggen: waarom de ene keer wel Nalcrom en de andere keer niet? Uitleggen waarom er gestopt is met het medicijn en dat er daarom geen koekjes meer mogen worden gegeten, is een moeilijk punt. Oek Phaff:" Maar wanneer je geen medicijn wilt gebruiken, zul je heel erg goed moeten opletten wat je kind binnenkrijgt en dat kan ook een belasting zijn."

Nalcrom is, meent zij, weliswaar een geneesmiddel, maar een onschadelijk middel met weinig bijwerkingen, dat het leven een stuk draaglijker maakt :"Het helpt strenge diëten verzachten, voedsel te verdragen dat niet te vermijden valt en de sociale omgang te vergemakkelijken."

VOEDSELINTOLERANTIE; EEN COMPLEX PROBLEEM

Voedselintolerantie is misschien nog een ingewikkelder probleem dan voedselallergie, temeer daar beide verschijnselen soms tegelijkertijd voorkomen. Door het Allergie Centrum Utrecht is, als enige in Nederland, een indrukwekkende databank opgebouwd, waaruit wordt geput bij het herkennen en aanpakken van problemen rond voedselallergie- en intolerantie. Kennis en ervaring hebben bij de opbouw van deze databank een belangrijke rol gespeeld.

Bij voedselintolerantie speelt het afweersysteem geen rol, maar worden de mestcellen rechtstreeks geprikkeld door bepaalde voedingsstoffen. Ze worden dus in plaats van door antistoffen uit het lichaam, door bepaalde voedingsstoffen aangezet tot het loslaten van histamine. Weer andere voeding bevat van nature histamine- achtige stoffen , ofwel biogene aminen, waardoor het lichaam direct wordt geprikkeld.

Deze natuurlijke voedselbestanddelen zijn gewoonlijk laag moleculaire stoffen, die vaak voorkomen in producten, die met rijping te maken hebben, zoals rode wijn, kaas , worst en bananen. In normale gevallen worden ze in de darm afgebroken. Zo wordt tyramine in kaas of fenylethylamine in chocola en rode wijn in de darm onschadelijk gemaakt. Maar veranderen de omstandigheden in de darm, bijvoorbeeld doordat er te weinig van het enzym wordt aangemaakt, dat biogene aminen onschadelijk maakt, dan stijgt de concentratie van die stof en zal de opname daarvan via het bloed heel gemakkelijk plaatsvinden. Daar, waar zich in de darm een concentratie aan biogene aminen voordoet, wordt de darmwand geprikkeld en meer doorlaatbaar. Op die manier kunnen allerlei stoffen in het bloed circuleren, die eigenlijk in de darm moesten zijn afgebroken.Als gevolg daarvan moeten lever, nieren en het afweersysteem in het bloed de taak van de darm overnemen. Dat vraagt veel energie en verloopt niet altijd goed. Uiteindelijk kunnen er klachten elders in het lichaam ontstaan.

Dermatoloog/allergoloog B.P.M.Martens is hoofd van het Allergie Centrum Utrecht. Aan de hand van de gegevens in de uitvoerige databank van het ACU is een gestandaardiseerd onderzoeksprotocol uitgewerkt, waar met name patinten met voedselintolerantie baat bij hebben. Het is de enige manier om voedselintolerantie in kaart te brengen, want huidtest en bloedonderzoek brengen in tegenstelling tot bij voedselallergie, niets aan het licht. De enige manier om voedselintolerantie vast te stellen is het selectief weglaten van groepen voeding met een zelfde werkingsmechanisme en deze vervolgens weer op een speciale manier an het dieet toe te voegen.

Martens:" Het is niet reëel om elke verdacht voedingsmiddel te onderzoeken door middel van dubbelblind provocatieonderzoek, het meest objectieve onderzoek dat er is. Zoiets is bij voedselintolerantie zeer tijdrovend, nauwelijks uitvoerbaar en uitermate kostbaar. Het enige dat je kunt doen is een selectie van verdachte voedingsmiddelen maken, waarbij je je ervaring inzet door te bekijken of hierachter gemeenschappelijke werkingsmechanismen schuilgaan. Vervolgens worden deze voedingsmiddelen volgens protocollaire schema's op hun effect getoetst."

LIJNEN HERKENNEN

Het is volgens de heer Martens van groot belang om in het verhaal van de patiënt lijnen te herkennen en deze te toetsen aan de hand van gerichte vragen:" Je moet wel veel parate kennis hebben van voedingsstoffen. Die warenkennis heeft de diëtist niet en de arts evenmin. Daarom komen de meeste medische specialisten er niet aan toe om problemen als voedselallergie- en intolerantie goed op een rij te krijgen. Er zijn bijvoorbeeld mensen, die gaan blozen na het eten van een stukje chocolade of een aardbei. Anderen kunnen een shock krijgen. Er zijn ook nog voedingsstoffen, die meerdere boosdoeners bevatten: tomaten bevatten bijvoorbeeld niet alleen allergenen, maar ook een histaminevrijmaker, een zekere mate aan biogene aminen en aan aantal gifstoffen. Je kunt er dus op een aantal manieren op reageren.

Van de meeste voedingsstoffen weten wij wat voor kwaad ze kunnen aanrichten. Aan de hand van ons eliminatiedieet vormen we een bepaalde combinatie van kleurstoffen, conserveermiddelen, smaakversterkers, aromastoffen en histaminevrijmakers, die moeten worden weggelaten. Je kunt daarmee vrijwel eindeloos combineren."

Martens geeft voorbeelden van diëten waar alleen de benzoaten uit zijn gehaald, van een ander waarbij benzoaten en bepaalde kleurstoffen zijn weggelaten, een dieet waaruit glutamaten en een waaruit aromaten zijn weggelaten:"Deze kennis vind je niet in boeken.Je hebt daarvoor een combinatie nodig van farmacologie, biochemie, voedingswarenkennis en ook nog van voedingstechnologie. Wat het laatste betreft, vind ik dat je als voedingsdeskundige ook moet weten wat er gebeurt als je voeding verhit of invriest. Iets heel simpels: tijdens de verhitting van rauwe melk ontstaan talrijke nieuwe verbindingen tussen eiwitten en suikergroepen. Hoe meer van deze verbindingen er worden aangegaan, hoe meer allergenen er ontstaan. Aan de andere kant gaan er door verhitting ook weer allergene eiwitstructuren kapot."

ONDERSTEUNEND MIDDEL

Als ondersteunend middel schrijft Martens naast de diëten, regelmatig Nalcrom voor:" Natriumcromoglicaat, vindt men aan de basis van zowel medicijnen tegen astma als voedselovergevoeligheid, dus overal waar de darmwand of de wand van de luchtpijp wordt geprikkeld. Het stabiliseert de mestcellen en heeft effect op de doorlaatbaarheid van de darm. Om een voorbeeld te geven: in een onderzoek naar de werking van Nalcrom werden moleculen van verschillende grootte toegediend, die later in het bloed en de urine van patiënten met voedselovergevoeligheid werden teruggevonden. Na behandeling met het middel werden de grotere moleculen niet meer in de bloedbaan teruggevonden. We weten dat Nalcrom de mestcellen minde gevoelig maakt voor prikkeling en het primaire effect is dan ook stabilisatie van deze cellen.Maar Nalcrom heeft ook effect op de mate van doorlaatbaarheid van de darm. Het werkt trouwens even goed, zo niet beter bij intolerantie dan bij allergie. "

Op de vraag of voedselintolerantie met Nalcrom te genezen is, antwoordt hij:""Nee, maar het is wel te gebruiken als onderhoudsmiddel. Als je de prikkels uit de voeding weghaalt, zie je dat de functie van de darm zich kan herstellen. En daar gaat het om. Je moet niet alleen zorgen dat de prikkel uit de voeding wordt gehaald, maar ook de functie van het orgaan moet zich herstellen. Wanneer dat gebeurt, zie je na verloop van tijd de gevoeligheid voor intolerantieverwekkende stoffen afnemen. Bij het wegnemen van de prikkel kan dus Nalcrom helpen, maar dat betekent niet dat het nodig is het levenslang te gebruiken."

bron

edit: speciale tekens weer leesbaar gemaakt
« Laatst bewerkt op: maart 04, 2012, 22:32:18 door Nynke Bal-Dekker »
Nynke Bal, Balletje en Nynke zijn allemaal één en dezelfde persoon! Kortom, de mama van Irene, Anne en Renée


Offline Balletje

  • Global Moderator
  • ****
  • Berichten: 2.051
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik geef borstvoeding met hypoallergeen dieet
    • WBW Nederland
Re: Wat is een voedselallergie en/of intolerantie
« Reactie #3 Gepost op: april 21, 2008, 16:22:19 »
En een paar ervaringsverhalen die er ook nog bij stonden:


MARTIN KAN NAAR KINDERPARTIJTJES

Martin (12) heeft last van voedselallergie, voedselintolerantie en is bovendien astmatisch. Al vanaf het moment dat Martin als baby op vast voedsel overging, begonnen de problemen:" Vooral op varkensvlees, worst, vleeswaren reageerde hij soms al binnen het kwartier met zware benauwdheden, hangerigheid en met verstopping van de darmen", vertelt zijn moeder," maar daar hield het niet mee op. Salycilaten in bepaalde soorten appels, spinazie, maar ook aspirine kon hij absoluuut niet verdragen. Wit meel was uit den boze."

De boosdoeners werden in de loop van de jaren ontdekt door Martin's moeder en vervolgens na vijf jaar bevestigd door provocatieondertests. Sinds die tijd geeft mevrouw de Reus haar inmiddels 12-jarige zoon Nalcrom. Niet alleen wanneer hij naar een kinderfeestje wil, maar ook in jaargetijden, waarin zijn astma opspeelt:" Op kinderpartijtjes worden hamburgers, patat, fricandellen, pannekoeken en snoep op tafel gezet. Hij kan nu tenminste een keertje meedoen. Ik begin een paar dagen voor het feestje met Nalcrom en wanneer hij last heeft van astma, krijgt hij het elke dag. Voor ons is het een wondermiddel, maar ik denk dat als ik er mee zou stoppen, alle ellende weer terugkomt."


EEN DIEET EN NALCROM BIJ VERJAARDAGEN EN DINEETJES

"Het heeft nog jaren geduurd, voor ik begreep waar mijn eczeem, opgezette nek en gezicht, mijn depressies en woedebuien vandaan kwamen", vertelt Ingrid (23).

Ze was zeven jaar lang onder behandeling "allerlei artsen" , tot ze soelaas vond in het Diagnostisch centrum de Valkenier.

Haar problemen begonnen als kind, nadat ze was ingeënt tegen pollen. Dit hielp aanzienlijk tegen astma, maar daarvoor in de plaats kreeg ze last van huidklachten. Inmiddels blijkt dat ze zowel alllergisch als intolerant is voor verschillende voedingssoorten. Grote boosdoeners zijn pinda's, hazelnoten, rijst, koriander, anijs en paprika. Spinazie brengt onmiddelijk een reactie teweeg en bruin brood, kiwi en tomaten in blik of als puree laat ze liever staan. Ingrid:"Aanvankelijk kreeg ik naast mijn dieet voortdurend Nalcrom voorgeschreven. Later zijn we gaan uitproberen welke voedingsmiddelen ik aankan en is mijn dieet niet zo zwaar meer. Ik heb zelf inmiddels erg veel inzicht gekregen in wat ik kan eten. Van kant en klaarmaaltijden bijvoorbeeld neem ik alleen hutspotten en gaan we naar de Chinees, dan neem ik inplaats van rijst bami. Omdat mijn eetlust sterker werd door het gebruik van Nalcrom, neem ik het nu incidenteel, bijvoorbeeld wanneer ik naar een verjaardag wil of uit eten ga. Ik neem dan 's middags alvast een dosis en dan vòòr het eten nog een. Ik vind dat er op die manier heel goed te leven valt met mijn voedselovergevoeligheid.

 
HET ERGSTE IS NU AFGEROOMD

Het begon, tien jaar geleden, na een lelijke griep met complicaties. Ria (44) beet in een appel en prompt kreeg ze hevige zwellingen in de mond en in het gezicht. "Onzin", zei de KNO-arts. Na twee maanden tobben nam ze, vòòr ze naar hem toeging een stukje appel. "Tja", zei de KNO -arts, kijkend naar de zwellingen en haar blauwachtige gelaatskleur,"er zijn zoveel zeurpieten, u kennelijk niet" en verwees haar naar een huidarts. Huidtests vorig jaar maart gaven aan dat Ria Oosthoek niet alleen appels, andere steenvruchten en kiwi's moest laten staan. Honing was uit den boze, kerrie slecht, selderij nog schadelijker dan appels en hazelnoten bezorgden haar zulke astmatische aanvallen dat ze, zoals ze zegt :"op sterven na dood was". Daarnaast kreeg ze last van gewrichtsklachten.

"Ik leefde jarenlang op cortison injecties ", zegt Ria Oosthoek, "maar toen de werking daarvan steeds minder werd en er lelijke bijwerkingen dreigden, stuurde mijn huisarts mij naar een allergoloog en kreg ik naast een dieet Nalcrom voorgeschreven. Ik neem dit middel bijna dagelijks, zeg maar, en altijd, wanneer ik niet zeker weet of er geen allergie- of intolerantieverwekkende stof in het eten zit. daardoor ben ik vooruit gegaan. Ik kan af en toe- zelfs zonder Nalcrom- iets eten waarvoor ik vroeger allergisch voor was."

De depressies en zelfs een jaar ziekteverzuim behoren nu tot het verleden. Momenteel krijgt mevrouw Oosthoek een sensibilisatiekuur tegen bomen, want ook daarvoor is zij zwaar allergisch. Het is nu te hopen dat zij zoveel weerstand gaat opbouwen, dat zij de meeste van de medicijnen, die zij nog nodig heeft, kan laten staan. "Maar", zegt ze," het zwaarste medicijn heb ik niet meer nodig. Het ergste is afgeroomd."

edit: speciale tekens weer leesbaar gemaakt
« Laatst bewerkt op: maart 04, 2012, 22:40:47 door Nynke Bal-Dekker »
Nynke Bal, Balletje en Nynke zijn allemaal één en dezelfde persoon! Kortom, de mama van Irene, Anne en Renée


Offline yfke

  • First class twat!
  • Moderator
  • **
  • Berichten: 2.633
  • Geslacht: Vrouw
Re: Wat is een voedselallergie en/of intolerantie
« Reactie #4 Gepost op: april 22, 2008, 13:22:00 »
Eigen ervaring hier met nalcrom ( remind me ik moet  eens nieuwe vragen  :PP )

Wij hadden van de allergoloog van het allergiecentrum  nalcrom gekregen.
Met de meet naar sealife reed ik met marloes mee heb voor vertrek nalcrom gegeven en tijdens bezoekje zelf ook.
Onder het rijden gaf marly  arwen een sttukje brood in der mondje, heel lief, en wel erg snel eruit gehaald. Waardoor een minieme reactie ontstond op het brood. was  wel koemelkvrij gelukkig en zonder ei, maar wel  nootjes/zaadjesachtige dingen  grof volkoren .
Kijk 100% zekerheid heb je natuurlijk nooit, maar ik denk dat het wel  helpt, al zei het maar licht misschien, maar vind elke winst helpt.

positief dus over nalcrom  :goed:
Like I always say, there is no 'I' in TEAM... there's a 'ME' though, if you jumble it up.

Offline Nynke Dekker

  • Office iets?¿
  • Administrator
  • **
  • Berichten: 15.809
  • Geslacht: Vrouw
  • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Kruisallergie
« Reactie #5 Gepost op: oktober 16, 2008, 21:38:57 »
Gevonden op internet:

Kruisovergevoeligheid / kruisallergie

Overgevoeligheid die een andere overgevoeligheid opbouwt, naarmate men vaker met het allergeen in aanraking is gekomen. Kruisovergevoeligheid komt voor bij meerdere soorten vruchten en groenten uit dezelfde of een nauw verwante plantkundige familie, maar ook bij bv. vis-, melk- en graansoorten. Sommige voedselallergenen kruisreageren met inhalatie-allergenen, bv berkenpollen en appel.
Voedsel   Voorkomende kruisovergevoeligheid
appel:   aardappel, wortel, berkenpollen
wortel:   selderij, anijs, appel, aardappel, rogge, tarwe, berkenpollen, avocado, ananas
granen:   tarwe, rogge, gerst, haver, maïs, rijst, de bijbehorende pollen, graspollen
kabeljauw:   paling, makreel, zalm, forel, tonijn, baars, zeetong, schelvis
koemelk:   paardenmelk, geitenmelk, dieetpreparaten op basis van koemelk
ei:   eierdooier, eiwit, lysozym, ovalbumine, ovomucoïd, geïnhaleerde vogelallergenen
knoflook:   ui, asperge
honing:   verontreiniging door pollen
erwt:   sojaboon, witte boon, pinda, linzen, venkel, guargom, johannesbroodboon, tragacanth, kikkererwt, drop
perzik:   abrikoos, pruim, guave, banaan
pecannoot:   walnoot
rijst:   tarwe, rogge, gerst, haver, maïs, roggepollen
garnaal:   krab, kreeft, inktvis, rivierkreeft, huisstofmijt

(bron: Voedselovergevoeligheid van N. Eshuis, zie de Boekentafel). Ook het boek 'Smikkelen en Smullen' heeft een uitgebreide beschrijving van families, of kijk op www.kindereczeem.nl, bij kruisreacties.

en:

Kruisreacties

Het is bekend dat er relaties (zogenaamde "kruisreacties") bestaan tussen diverse soorten voedingsmiddelen. Als je allergisch bent voor een bepaald product, is er een verhoogde kans dat je ook allergisch bent voor andere producten uit dezelfde 'familie'. Wees daarom extra alert bij introductie van aanverwante voedingsmiddelen. Toch kan het ook prima voorkomen dat een bepaald product wel en een ander product niet verdragen wordt.
Gebruik het onderstaande overzicht derhalve ook alleen als leidraad, niet als 'gegeven'!

Appelfamilie: appel, peer, cider, kweepeer, mispel en peer
Banaanfamilie: arrowroot, banaan en weegbree
Boekweitfamilie: boekweit en rabarber
Cashewfamilie: cashewnoot, mango en pistachenoot
Citrusfamilie: citroen, grapefruit, kumquat, limoen, mandarijn en sinaasappel.
Composietenfamilie: absint, andijvie, artisjok, dragon, kamille, paardebloem, sla, stekelnoot, witlof en zonnebloempitten.
Druivenfamilie: druif, krent, rozijn, wijn, wijnazijn en sultana.
Ganzevoetfamilie: biet (snij-, rode en suiker-) en spinazie
Grassenfamilie: bamboe, gerst, gierst, haver, maïs, mout, rietsuiker, rijst, rogge, tarwe.
Heidefamilie: blauwe bosbes, cranberry, veenbes en rode bosbes
Laurierfamilie: avocado, kaneel, laurier.
Leliefamilie: asperge, bieslook, knoflook, prei, sjalot en ui.
Meloenfamilie: augurk, cassave, courgette, komkommer, (water)meloen, papaja en pompoen.
Moerbeifamilie: moerbei, vijg en hop.
Mosterdfamilie: bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, kool, koolraap, mierikswortel, mosterd, raap, radijs, spruitjes, tuinkers en waterkers.
Muntfamilie: basilicum, bonenkruid, citroenmelisse, kruizemunt, lavendel, majoraan, oregano, rozemarijn, salie en tijm.
Nachtschadefamilie: aardappel (niet zoete aardappel), ananaskers, aubergine, cayennepeper, chili, paprika, Spaanse peper, tabak en tomaten.
Palmenfamilie: kokosnoot, dadel, sago en palmolie.
Peulvruchtenfamilie: alfalfa, boon, erwt, pinda, snijboon, soja, sperzieboon, tamarinde, taugë, tuinboon en zoethout.
Pruimfamilie: abrikoos, amandel, kers, morel, reine-claude, nectarine, perzik en pruim.
Rozenfamilie: aardbei, braam, framboos, wijnbes, pimpernel en rozenbottel.
Rijk van de schimmels: champignons, stuifzwam, truffel, morille, cantharel, gist, myco-eiwit.
Schermbloemigenfamilie: anijs, dille, karwij (kummel), kervel, komijn, koriander (ketoembar), lavas (maggi), pastinaak, peen, peterselie, (knol)selderij en venkel.
Steenbreekfamilie: aalbes, kruisbes, verse krent en zwarte bes
Walnootfamilie: walnoot, okkernoot, pecannoot en hickorynoot
Overigen (geen classificatie): ahornstroop, ananas, cassave (tapioca), Chinese kruisbes, chocolade, dadelpruim, granaatappel (grenadine), guave, hazelnoot, kastanje, kikkererwt, kiwi, lychee, macadamianoot, mate (thee), okra, olijf, papaja, paranoot, passievrucht, pawpaw, peper (zwart/wit), schijfcactus, sesamzaad, thee, vlierbes, waternoot, wondklaver, yam, zoete aardappel.

edit: speciale tekens aangepast
« Laatst bewerkt op: maart 04, 2012, 22:43:25 door Nynke Bal-Dekker »
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.