Borstvoeden.nl

OFF TOPIC! => Kletspraat en Speelhoek => Topic gestart door: Ageeth op april 18, 2009, 17:41:42

Titel: Kookhulp vragen!
Bericht door: Ageeth op april 18, 2009, 17:41:42
De naam van dit topic zegt al genoeg.
Vraag me af of ik de enige blonde kook muts ben hier  :lekker:
Heb je een vraag en weet je het even niet meer en zit je met de groenten of pasta in je haar?
Stel hier je vraag.

Kijk en laat ik nou net een vraagje hebben!

Hoelang moet je winterwortel koken?
Ik ben meer van de klok dan van het proeven, alhoewel proeven op vele vragen het juiste antwoord zou zijn!

Iemand een idee? ow en ook nog een beetje snel...wil ze graag om 18.15 op tafel hebben staan.  :wha:

Groet Ageeth
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: Ageeth op april 18, 2009, 18:11:11
Na even googlen kwam ik dit lijstje tegen, maar nu ik er zo naar kijk vind ik de kook tijden wel een beetje uitgekookt  :haha: (lacht om eigen grapje)
Is wel een beetje te lang koken naar mijn idee. Maar ja..ik kookmuts ben wel benieuwd hoe jullie het doen!

Groenten: Kooktijden:
Aardappelen ± 15 à 20 minuten
Andijvie ±10 à 15 minuten
Asperges ±40 minuten
Bleekselderij ±10 à 15 minuten
Bloemkool ±20 minuten
Champignons ±10 minuten
Chinese kool ± 15 minuten
Doperwten ± 20 minuten
Groene kool, Savooienkool ± 15 à 20 minuten
Knolselderij ± 15 à 20 minuten
Koolraap ± 20 à 25 minuten
Peulen ± 15 minuten
Prei ± 15 minuten
Prinsessenbonen ± 30 à 40 minuten
Raapstelen ± 5 à 7 minuten
Rode kool ± 20 minuten
Schorseneren ± 20 minuten
Slabonen ± 30 à 40 minuten
Postelein ± 5 à 7 minuten
Snijbonen ±20 à 30 minuten
Sperziebonen ± 30 à 40 minuten
Spinazie ± 5 minuten
Spitskool ± 15 minuten
Spruitjes ± 10 minuten
Tuinbonen ± 15 minuten
Uien ± 15 minuten
Winterwortel ± 20 à 30 minuten
Witlof ± 15 minuten
Worteltjes ± 15 minuten
Zuurkool ± 15 á 20 minuten
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: Nynke Dekker op april 18, 2009, 19:27:53
Zijn nog niet eens alle groentes...

Kooktijd klinkt me niet zo raar in de oren hoor! Tenminste voor de dingen die ik dan zo af en toe kook  ;-) Andijvie vind ik rauw lekkerder, spinazie is idd iets van vijf minuten, spercibonen (vooral die je regelmatig kan kopen) mogen al snel wat langer dan de aardappels... dus dan klopt 20-30 minuten wel. Aardappelen hangt ook af van de soort en hoe je ze snijdt... die die met een 15 minuten gaar zijn, die ken ik eigenlijk niet (of je moet ze heel klein snijden misschien?)

Doperwten als je ze niet uit blik of pot klaarmaakt, mogen idd ook wel lang. Bloemkool zou ik iets minder lang doen, maar alles hangt idd ook van persoonlijke smaak af en dan is PROEVEN een goed idee! Maar richttijden zijn erg handig, nietwaar ageeth?

Je hebt nu al gegeten, dusseh hoe lang moesten die wortelen nou werkelijk?

:knuf: Nynke
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: Nicole op april 18, 2009, 19:57:49
als ik aan het koken ben dan prik ik met de vork in de groente om te voelen hoe gaar ze zijn, als het tenminste prikbare groenten zijn, zo ook met aardappelen.

Vind de kooktijden ook afhangen van hoe groot/klein je het snijd.

hoop dat je lekker de wortels hebt gegeten.

 :knuf: Nicole
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: Ageeth op april 18, 2009, 20:15:20
Uiteindelijk heb ik de winterpeen 15 laten koken, gewoon in grote stukken ongeveer door de helft.
Die 20 - 30 min. vond ik echt te lang.
Hou ook wel een beetje van een beet en niet zo zacht dat het een prutje wordt...

Uiteindelijk had ik alles zelfs op dezelfde tijd klaar! Yeah!
Daar ligt het bij mij vaak wel aan.

Groetjes Ageeth
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: mamaMarije op april 18, 2009, 21:45:00
let hier nooit op de klok met koken.
Van de meeste dingen weet ik wel ongeveer hoe lang ze moeten koken en met spercieboontjes is het vaak eerst de bonen en dan pas de aardappels.

Dingen als wortels en boontjes prik ik er gewoon eentje uit en even voorhappen. En dan mogen wortels idd wel een beetje bite hebben en niet doodgekookt zijn.
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: superlynn op april 18, 2009, 23:11:33
Hi,

Ik kook nooit met de klok. Ik ben van het proeven.
Mocht groente eerder klaar zijn, giet ik het af, laat ik het afkoelen, en net voordat de rest klaar is, duw ik het een minuutje in de magnetron.
Werkt perfect.
X
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: BiggBoss op april 19, 2009, 03:50:32
Enne ben ik de enige man hier en gelijk de zeurder?


Koken doe je op gevoel en niet op tijd!

En snijden in een stukje vlees om te zien of het gaar is van binnen is doodzonde #2!

Trouwens wie van jullie zout vlees voor het bakken en zout groente voor het koken?
Die dames mogen even fijn bij BB over de knie!

BARBAREN!

Voedsel-slopers!
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: Nynke Dekker op april 19, 2009, 12:00:14
Zout gebruiken we hier niet veel, zeker niet over groente, maar ik mag toch over de knie....

Ik doe vaak wel zout en peper over het vlees voordat ik ga bakken, ja zout trekt vocht uit het vlees, maar als je het goed bakt (je bakken er op aanpast) kan je nog steeds goed stukje vlees op tafel zetten!

Sta wel open voor kooklessen hoor, wanneer heb je tijd?
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: mamaMarije op april 19, 2009, 13:27:11
zout gaat er hier nooit voortijdig op.
Dat komt eventueel op het bord wel indien nodig.

Wat ik echt barbaars vind is het produkt maggi... en dan de mensen die dat op hun vlees mikken zonder maar een hap geproefd te hebben!
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: Ageeth op april 19, 2009, 16:59:33
shoot dat zout en peper op het vlees voor bakken heb ik van Nynke geleerd!  :wha:
Die mag dus ff zwaar over de knie BB!  :lekker:

 :knuf: Ageeth
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: Nynke Dekker op april 19, 2009, 17:56:02
Lolz... we hebben het dan niet over T-bone steaks, biefstuk, entrecote, lieve Ageeth...

Gehaktballen, suddervlees, kipfilet met krokant jasje... daar mag je gerust zout en peper op strooien  ;-) Het smaakt toch ook gewoon fantastisch????
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: Ageeth op april 19, 2009, 19:48:24
Ow! Nee joh dat is echt verpesten van het mooi vlees! (dat weet ik dan wel weer want ik eet het wel allemaal erg graag...)
Doe het idd nu alleen al op runderriblappen en de kipfilet.

Weer wat geleerd.
Kee, sorry baas nog ff geen Nynke over je knie...
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: BiggBoss op april 20, 2009, 02:59:26
Wat ik echt barbaars vind is het produkt maggi... en dan de mensen die dat op hun vlees mikken zonder maar een hap geproefd te hebben!

Op vlees?

Yuk.... Wat eten die mensen? Gebakken rioolratten die nog nooit zonlicht hebben gezien?

Gadzamme kruiden zijn smaakversterkers en geen smaak-verbloemers!

Ik kan overigens uren zeuren over eten...
Wist je dat de uitjes bij een zoute Haring vroeger puur dienden om de smaak te verbloemen. Nu is het ingeburgerd maar probeer eens een zoute haring met een snufje peper ipv uitjes, je weet niet wat je proeft!


Lolz... we hebben het dan niet over T-bone steaks, biefstuk, entrecote, lieve Ageeth...

Gehaktballen, suddervlees, kipfilet met krokant jasje... daar mag je gerust zout en peper op strooien  ;-) Het smaakt toch ook gewoon fantastisch????

Punt hierbij is hoe snel je het vlees dichtschroeid.
Ik kan een kipfilet overmatig kruiden en zouten en hem in een frituur van rond de 200 graden gooien.
Waarna als het gaar is het sap eruit loopt en je een pittige korst hebt.

Eten maken is een kwestie van trail and error en je persoonlijke smaak.

Ik heb liever soep met ballen en een ander heeft liever slierten....

Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: mamaMarije op april 20, 2009, 09:41:41
ja maggi op vlees ja... zo ranzig!!!

En haring moet van mij ook zonder uitjes en zelfs mijn jongens weten inmiddels dat je die gewoon aan de staart de lucht inhijst en niet aan een prikkertje prikt  ;-) Ze moesten eens verkeerde dingen gaan leren over haring  :lekker:
En een slecht schoongemaakte haring? Die gaat terug naar de verkoper voor eentje die echt zonder graatjes is. Dan kan ik ook best een zeur zijn denk ik (maar ja zelf in een viszaak gewerkt).

Trial and error bij de kinderen is veel error helaas nog .... gelukkig maar dat ze die haring wel lusten  :wha:
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: superlynn op april 20, 2009, 14:00:41
Hi,

Wij zijn ook echte mauwers hier hoor.
Ik ben wel heel erg van het zout, ik weet dat je het eten er eigenlijk mee verhoert, maar ik vind het heerlijk.
Ik maak sowieso alles vers(ja bijna dan), en tijdens koken gooi ik nergens zout overheen, omdat het niet goed is voor onze kindjes, en Herbie vindt zout niet lekker.

Ik ben erg gek op verse kruiden, heb ook tijm en rozemarijn, basilicum, peterselie, bieslook gehad, maar is nu allemaal dood. Tja die dingen hebben water nodig, ahum. Ga het weer gauw halen, en dan beter verzorgen, mmmmmmmmmmm lekker.

Vlees is hier mager, anders terug naar slager om te zeuren erover. Betaal me scheel, dus moet ook echt lekker zijn.
Hier zijn we ook gek op haring, wordt tegenwoordig alleen zo ontzettend slecht schoongemaakt.
En dan ga ik nog wel naar een goeie visboer.
X
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: yfke op april 20, 2009, 23:32:39
ik kook op gevoel, en gebruik nooit zout, soms wat kerriepoeder of een kipfiletje,  en een gebakken eitje met tijm, oregano cayenne peper en iets zou en een sop dooier  :luvya:

groentes let ik ook niet op de klok, ik heb altijd ( diepvries) vers nooit pot/blik daar walg ik van  :nee:
Ik houdt van beetgaar lekker knapperig

Ik weet niet of jullie wel eens aardappelschijfjes eten?  ifso  geen kant en klare meuk gebruiken. gewoon  wat grotere aardappels schillen, in grove delen snijden ( wel zo dat het zeg maar nog allemaal cirkels/elipsen zijn :P   niet te gaar koken  en dan  afgieten met koud water,  afdrogen met een theedoek en dan in  schijfjes snijden en dan in een  pannetje met zonnebloem olie bakken,  lekker met wat rozemarijn bijv.

ik ben zelf van het gewoon proberen en zien wat het wordt, zo heb ik eens kiuikenbouten met kaneel en suiker besprenkelt en die in pannetje boter gebakken, smaakte lekker ^^  of

als pasta saus gewoon simpele tomatofritosaus ( ja soms ben ik te lui om zelf tomaten te koken en te pureren :P )  blokjes kipfilet garen  wat champignonnetjes   erbij bakken, en dan laatste paar minuten de tomato fritosaus en een half flesje koksroom met penne rigata , lekkerrr

vlees in zonnebloem olie bakken maakt het malser als met boter vind ik.

Wat ik ook doe is in de oven koken,  kipburgertje of kip cordon bleu  210 graden en 20 minuten in de oven.  geen vette troep maar zacht van smaak  en krokant jasje   :luvya:

gehakt rullen, gewoon in de koekepan/wok en zonder boter of olie maar in zijn eigen vet  rullen :)

en kipfilet of een karbonaadje   snel aanbakken dat het snel gegaard is en dan langzaam  op zacht vuurtje laten sudderen,  lekker mals kippetje/karbonaadje.



Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: Marloes V.I.P. op april 21, 2009, 07:59:39
Hoi,

ik zet altijd eerst de groenten op, en als dat water kookt dan zet ik de aardappelen op (zonder zout overigens) en als dat water kookt zet ik de kookwekker op 20 minuten. Vlees eten we weinig, meer Quornproducten of af en toe vis.

Spruiten kook ik overigens wel langer omdat ik die het lekkerst vind als ze bijna uit elkaar vallen  :lekker: :lekker: :lekker: (oh, zelfs voor acht uur s'morgens krijg ik er al trek van) maar ik hou dan ook niet van beetgare groentes, heb ze liever goed gaar.

Spinazie koken we kort en andijvie daar ben ik niet van gecharmeerd als het is gekookt, eet het liever rauw!!!

 :knuf:
Titel: Re: Koophulp vragen!
Bericht door: Nicole op april 21, 2009, 15:10:41
ik zie nu trouwens pas goed de titel en zie er een typefout in staan, nog geen zonnesteek dus hihihi.

Je moet inderdaad wel eerst de groente koPen voordat je het kan koKen.....

Wel zo aardig toch voor de winkel... :PP

 :knuf: Nicole

Titel: Kookhulp vragen!
Bericht door: Ageeth op april 21, 2009, 20:21:33
whahaha geweldig Nicole!
Nou het gaat lekker met me..... :wha:

Bedoel natuurlijk wel Kookhulp....

 :knuf: Ageeth
Titel: Re: Kookhulp vragen!
Bericht door: BiggBoss op april 23, 2009, 01:03:55
En niemand die het fixt?
Doe ik het wel weer.....

*Laat P afslepen en een K plaatsen door de spellingspolitie
Titel: Re: Kookhulp vragen!
Bericht door: Marloes V.I.P. op april 23, 2009, 09:46:31
Neej, want ik vond die tikfout wel leuk staan. En als Ageeth zich er aan gestoord had dan had ze het vast zelf wel gefixt!!! zit hard te denken om het weer terug te veranderen  :PP :PP :PP
Titel: Re: Kookhulp vragen!
Bericht door: Ageeth op april 23, 2009, 11:03:56
Lolz @Marloes, vond hem ook wel grappig.
En van een echt kookhulp topic is het niet echt gekomen uiteindelijk.

Maar fijn dat jij het ff hebt gefixt baas!  :goei:
Titel: Re: Kookhulp vragen!
Bericht door: Marloes V.I.P. op april 23, 2009, 14:12:13
Zat nog ff te kijken naar jou voorbeeldlijstje Ageeth, maar wie kookt er nou champignons? Lijkt me behoorlijk ranzig, als ik die eet (met nadruk op ik, de rest wil ze niet) dan bak ik ze of leg ze op de plaat van het gourmetstel.  :lekker: :lekker: :lekker:
Titel: Re: Kookhulp vragen!
Bericht door: Ageeth op april 23, 2009, 15:07:38
ow ja, dat lijkt me idd niet echt lekker...ieks.
Lekker in een pannetje met boter en knoflook...hmmm.

Titel: Re: Kookhulp vragen!
Bericht door: BiggBoss op april 24, 2009, 01:12:29
*kijkt om zich heen en denkt hardop: "een vrouw of een gourmetstel?"

* Neemt slokje bier.... nah waar zijn mijn vloeitjes?


 :joker: :bootje: