Borstvoeding Ervaringen > Voeden in de eerste maanden

Baby 5wk drinkt onrustig en kort

(1/3) > >>

Carmen:
5 weken geleden ben ik bevallen van onze dochter. Al vanaf haar geboorte drinkt ze niet langer dan 5 min aan de borst. Ik probeer het wat te rekken met tussentijds verschonen maar dat is meestal tevergeefs. Daarnaast is mijn dochter regelmatig heel onrustig bij het drinken. Al voordat ze aanhapt begint ze te huilen. Voor ons allebei is dit erg frustrerend.
Omdat ik me zorgen maak of ze wel genoeg binnenkrijgt ben ik begonnen met nakolven van de borst die ze als laatste gedronken heeft. S'avonds geeft papa haar de fles. Ze drinkt circa 9/10 keer per dag (incl. flesje s'avonds).
Volgens het CB zou ze voldoende gegroeid (ca 140 gram per week) moeten zijn. Maar op verschillende forums lees je dat borstvoedingskindjes de eerste weken gemiddelde 200-300 gram per week aankomen. Haar gewichtstoename lijkt daardoor wat krap.
Is deze groei voldoende en wat kan ik doen om mijn baby wat kalmer/langer te laten drinken?

Nynke Dekker:
Hai Carmen,

Welkom bij ons en van harte gefeliciteerd met je dochter!

Eigenlijk hebben we meer informatie nodig, de groei is immers ook afhankelijk van geboortegewicht en of ze te vroeg of te laat geboren is, of er andere factoren zijn... En als daar geen bijzonderheden zijn... natuurlijk ook wanneer je haar aanlegt (huilen is laat hongersignaal), hoe ze hapt, hoeveel stuwing je hebt, of ze de borst leeg krijgt, of ze zich verslikt in de stroom, etc...

Kan je meer vertellen??? Enneh, ik ben nu op vakantie en kijk dus minder vaak, maar wellicht springt een van de anderen bij. Mocht je dringende vragen hebben kan je ook Chella Verhoeven lactatiekundige IBCLC eens bellen (moedermelknetwerk.nl)

Groet nynke

Carmen:
Dankjewel voor je respons Nynke! Fijn dat dit forum bestaat :-)

Ze is op 6 juli met 40wk + 4dg geboren. Haar geboortegewicht was 3370 gram. Vorige week maandag woog ze 3870 gr. (ze was toen precies een maand oud). Ze hapt in principe goed aan, maar ze wil heel vaak mijn tepel niet pakken terwijl ze wel hongersignalen geeft. Soms geef ik haar een speentje om weer rustig te worden. Af en toe werkt dat en wil ze daarna wel de borst. Maar ook regelmatig wil ze geen borst en dan drinkt ze alleen nog maar rustig als ik een flesje geef. Dat vind ik ontzettend jammer. En ik maak me zorgen of ze straks nog wel unerhaupt mijn borst wil.
Ik heb geen enorme stuwing en mijn tsr is ook normaal: ik zie haar niet vaak verslikken als de melk toeschiet. Mijn productie is redelijk. Ik kolf gemiddeld 60ml per borst.

Groet, Carmen

Carmen:
Ps: ze drinkt mijn borst soms helemaal leeg, maar ook vaak voor de helft (schat ik zo in).

Nynke Dekker:
Oei, lastig! Bij mij gaan de alarmbellen af bij de woorden speen en fles, niet dat het 'niet mag' maar het is wel een risico.... Onze ukkies moeten goed leren aangapen en verleren het nog vrij snel. Het wel willen drinken uit de fles en weigeren (op zijn tijd, niet iedere keer) doet mij vermoeden dat er toch iets aan het aanleggen/aanhappen verbeterd kan worden.

Hoe ziet je tepel er na de voeding uit? Lijkt hij wat op een lippenstift? Hoe kan je je dochters drinkgeluiden omschrijven? Klokken, daarna zuig/zuig/slik etc?

De groei is nog geen drama, vanaf het laagste gewicht is groei meer dan de 500 in de maand he?

Groet, nynke

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie