User Info

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Who's Online

 • Dot gasten: 86
 • Dot verborgen: 0
 • Dot leden: 0

There aren't any users online.

Auteur Topic: pfff...einde van mijn latijn  (gelezen 5641 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Feetje80

 • Zuigeling
 • *
 • Berichten: 7
 • Geslacht: Vrouw
pfff...einde van mijn latijn
« Gepost op: februari 13, 2013, 20:47:15 »
Hallo dames,

Allereerst bedankt voor jullie hartelijke reacties op mijn 'voorstelmail'. Een warm bad!
Ik moet even m'n sores kwijt...

Ik begin even bij het begin. Ik ben in 2009 bevallen van een heerlijke (pittige!) dochter. Ik heb haar ongeveer 4 maanden borstvoeding gegeven. Het voeden verliep eigenlijk vlekkeloos. Ik had eerder te veel dan te weinig melk. Ik ging echter de mist in toen ik weer aan het werk was en ben gaan kolven met een handkolf. De voeding liep in no-time terug en ik ben veel sneller dan ik wilde gestopt.

Nu ben ik op 6 november weer trotse moeder geworden van een bijzonder lieve kleine meid. Onze tweede en ook onze laatste....Ik heb bijzonder van mijn zwangerschapsverlof en van mijn kleine meid genoten. Veel meer nog dan bij m'n eerste. Borstvoeding ging eigenlijk ook al heel snel erg goed. Totdat ze een week of 8 oud was. Vanaf het begin heb ik gekolfd en af en toe (circa 1 x per week) een fles gegeven, wetende dat ze - wanneer ik aan het werk zou zijn - ook de fles krijgt van oma, papa en de opvang. So far so good. Ritme hadden we nog niet echt, maar ach - ook dat hoort bij borstvoeding. De kolfopbrengst werd na 8 weken niet alleen minder. Ik had (en heb nog steeds) de indruk dat ik echt niet genoeg voeding aanmaak.
Vooral met 8 weken maakte ik me nog niet zo druk. Voeden op aanvraag, extra aanleggen. Je hebt er de tijd voor. Maar dan komt het einde van de zwangerschapsverlof in zicht.

Ik heb een dubbele electrische kolf gekocht en hier al flink me geoefend van te voren. Meer dan 60cc per keer (totaal uit beide borsten) kreeg ik er bij aanvang al niet uit en nu wordt dat zutjesaan steeds ietsje minder....Ik had een kleine voorraad melk toen ik begon, maar die raakte op en door het consultatiebureau heb ik me laten adviseren om het mezelf niet moeilijk te maken en de melk aan te lengen met flesvoeding en/ of een flesvoeding tussendoor geven. Met tranen in de ogen heb ik dit zo'n 3 weken geleden voor het eerst moeten doen. Dus.....
De situatie waarin ik nu zit is op werkdagen de volgende:
7.30u live borstvoeding
10.30u gekolfde melk (120cc)
14.00u flesvoeding (120cc)
17.00-17.30u live borstvoeding (ik ga eerder naar huis om te kunnen voeden)
19.00u live borstvoeding
21.00u live borstvoeding
23.00u gekolfde melk (eventueel aangelengd met flesvoeding - 120cc)
's ochtends is Lin erg tevreden, en dat blijft zo als ze de flessen heeft gehad. Maar vanaf het moment dat ik zelf voed, blijft ze onrustig. Ze is ook enorm snel klaar met drinken (soms maar een minuut of 3 aan iedere kant - ten opzichte van zo'n 8 minuten per kant 's ochtends).
Op mijn vrije dagen voed ik op aanvraag, met het resultaat dat ik me vaak ieder uur even terugtrek en ze behoorlijk onrustig is en weinig slaapt. Ook 's nachts komt ze dan 1 of 2 keer. Op werkdagen niet. Het liefst drinkt ze liggend (met mij) dus ik probeer altijd even een rustig 'samenmoment' te creeeren. Maar ik heb het idee dat zij, zodra ze merkt dat er niet veel te halen is, letterlijk afhaakt.

Dames, ik wil zooooo graag nog doorgaan met voeden. Heb ook nog steeds de illusie dat ik mijn voorraad weer op peil zou moeten kunnen krijgen en de flesvoeding weer kan bannen, maar ik weet even niet wat ik kan doen en waar ik moet beginnen. Kolfopbrengst (ik kolf op mijn werk 2 x op de momenten dat ik normaal zou voeden) is 50 à 60 cc. Daarbij is mijn eigen kolf nu kapot en kolf ik met een huurkolf (totdat de mijne weer terug is) wat ook nog niet echt fantastisch werkt. Steeds vaker speelt in mijn hoofd of ik het niet moet opgeven, maar daar krijg ik echt een enorme steen van op mijn maag.
Wat ook niet echt meewerkt is dat ik omringd ben door flesvoeders, die het borstvoeden maar een beetje vreemd vinden en iets waar je vooral niet te lang mee door moet gaan. Joh, stop d'r toch mee. Je hebt de eerste maanden volgehouden krijg ik bijna iedere keer te horen. Is toch alleen maar lastig! Daarnaast, hier kan ik eerlijk zijn heb ik het gevoel, heb ik een man die ook niet echt stimuleert. Eerder het tegenovergestelde. Die wordt helemaal kregel als Lin onrustig is en blijft dan roepen 'Geef haar toch een fles, dan ben je er even vanaf!'. Kortom....ik heb jullie even nodig.

Vaak aanleggen (3 dagen achtereen is het meeste, omdat ik 4 aaneengesloten dagen werk) levert vooralsnog nog niets op. Dat was het advies van de lactatiekundige in mijn woonplaats. Ik heb ook niet het gevoel, zoals bij mijn eerste dat mijn borsten bij de volgende voedingsbeurt 'vol zijn'. Tenzij er 4-5 uur tussen zit. Ook 's ochtends zit er weliswaar genoeg in, maar bij mijn oudste bleef ik lekken en kreeg ik al een toeschietreflex als ze huilde. Bij Lin laat het toeschietreflex telkens wat lang op zich wachten vind ik.

Nou. Ik stop er maar mee. Zoveel informatie in een keer. Het heeft in ieder geval nu al mijn hart gelucht. Geruststellend dat er mensen zijn die naar mijn verhaal 'luisteren' die wél snappen waarom een moeder graag zo lang mogelijk borstvoeding wil geven. Alvast bedankt daarvoor.

Met hartelijke groeten en lege borsten (tussendoor weer even gevoed)
Eef

Offline Feetje80

 • Zuigeling
 • *
 • Berichten: 7
 • Geslacht: Vrouw
Re: pfff...einde van mijn latijn
« Reactie #1 Gepost op: februari 13, 2013, 20:54:13 »Weet niet of het gelukt is, maar wil jullie graag even laten zien waar ook zo enorm trots op ben!

Offline Nynke Dekker

 • Office iets?¿
 • Administrator
 • *****
 • Berichten: 15.809
 • Geslacht: Vrouw
 • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Re: pfff...einde van mijn latijn
« Reactie #2 Gepost op: februari 14, 2013, 14:47:39 »
Hai Eef,

Wat een heerlijk stel meiden heb je!

Normaal ben ik van de lange antwoorden, maar ik ben eergisteren geopereerd, dus niet zo fit. Hoop dat andere meiden inspringen.

Mijn eerste vermoeden is dat je meisje de fles wel makkelijk vindt en wellicht daarom wat minder haar best doet aan de borst. De meeste kinderen gaan slordiger drinken (aanhappen), je productie wordt minder aangestuurd door hormonen, heeft nu meer stimulatie door leegdrinken nodig. Als de kleine nietgoed aanhapt, zal de borst ook niet helemaal leeg gaan.

Kan je hier al wat mee?

Groetjes nynke

Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.

Offline jochemsmama

 • Super Mama
 • *****
 • Berichten: 5.023
Re: pfff...einde van mijn latijn
« Reactie #3 Gepost op: februari 16, 2013, 21:07:53 »
Hoi Eef,

Zie nu je berichtje pas. Fijn dat je je verhaal zo uitgebreid hebt neergeschreven. Wat Nynke schrijft, komt ook meteen in me op, ze vindt de fles wel erg makkellijk.
Bij mijn eerste heb ik ook vier dagen aan een gewerkt en dan drie dagen thuis. Thuis kreeg hij op verzoek, op het kdv 3 keer een fles. Dan kolfde ik op mijn werk een keer extra. Met kolven krijg je er altijd minder uit dan je kindje bij je live drinkt, dus de opbrengst van 60/70 cc is niet representatief voor wat je kindje waarschijnlijk binnenkrijgt als ze live bij je drinkt. Heb je de gelegenheid om een keer (of 2) extra te kolven? Volgens mij kun je beter 4x 10 minuten kolven dan 2x 20 minuten als dat maar 60 cc opbrengt. Heb je het idee dat je bij het kolven een toeschietreflex hebt? Als dat niet het geval is zou je bij de huisarts om syntocinon spray of oxytocin  spray kunnen vragen. Dat is een spray met daarin het hetzelfde hormoon dat de toeschietreflex opwekt. Kun je hier op het forum meer over vinden en ook bij borstvoeding.com.

Dat je borsten niet vol aanvoelen is eigenlijk heel normaal gezien de leeftijd van je kindje. Het wordt steeds meer een geval van vraag en aanbod.
Het langer drinken 's ochtends tov 's middags is ook te verklaren. 's Nachts en 's ochtends vroeg heb je gewoon meer melk dan na een lange dag werken. Als ze dan overdag ook nog het "gemak" van de fles heeft gehad, dan kan ze wat ontevredener zijn 's avonds. Ik zie dat je haar rond 19.00 en dan rond 21.00 voedt. Is het misschien een idee om 's avonds lekker met haar op de bank te gaan zitten of in bed te gaan liggen, zodat ze kan clusteren? Steeds wat kleine slokjes, lekker warm bij mama? Rust voor zowel jou en haar doet wonderen. Ik snap dat je nog een heerlijk grietje hebt rond lopen, maar misschien dat je man haar in bed kan stoppen?

Jezelf continue moeten verdedigen tov van je omgeving dat je bv wilt geven is heel vermoeiend, maar laat je er niet door uit het veld slaan. Ik zie je foto hieronder, je weet waar je het voor doet. Ik hoop dat je wat kunt met wat hierboven staat. Anders gewoon weer vragen hoor! zal wat regelmatiger hier kijken, zodat je wat sneller antwoord krijgt. Nynke is nog lang niet fit las ik al.

Groetjes, Babette


Offline mammavanbo

 • Moderator
 • ***
 • Berichten: 3.271
 • Geslacht: Vrouw
Re: pfff...einde van mijn latijn
« Reactie #4 Gepost op: februari 17, 2013, 21:50:18 »
Babette heeft al een hele hoop geschreven. Hier helaas ook beetje lappenmand dus vandaar late reactie.
Ik kan niet heel veel meer toevoegen aan wat de meiden al gezegt hebben. Alleen  dat ik weet hoe moeilijk het is om zo tegen je omgeving op te moeten boxen en dat dat best moeilijk is. Ik ben zelf persoonlijk heel blij dat ik dat bij mijn 2e wel gedaan heb en doorgezet heb.
Dikke knuf en succes..Offline Feetje80

 • Zuigeling
 • *
 • Berichten: 7
 • Geslacht: Vrouw
Re: pfff...einde van mijn latijn
« Reactie #5 Gepost op: februari 19, 2013, 11:08:50 »
Hartelijk dank voor jullie reacties. Ik was een lang weekendje weg (zonder internet - afkikken!) en lees daarom vandaag pas de rest van de reacties.
Uiteraard was ik het afgelopen weekend continue beschikbaar voor mijn kleine meid, maar ik heb het idee dat- wanneer ze na een korte periode weer wil, er niets meer te halen valt (en/of het tsr blijft uit).

Ik heb net mijn huisarts gebeld voor de neusspray, die kan ik vanavond ophalen na mijn werk. Kan ik die ook gewoon gebruiken bij het live voeden? Ik merk nl dat als ik wil clusteren met mijn dochtertje (ook al conform jullie advies ;-) dat ze die paar slokjes niet neemt. Ze hapt aan, zuigt een paar keer en als het dan niet direct wil toeschieten, laat ze het afweten en wordt erg onrustig. Gisteravond (uiteraard nog zonder spray) geprobeerd te klusterkolven om het half uur, maar ook dan blijft het tsr volledig uit en pas na de 3e keer (1,5u later) wil er daadwerkelijk wat melk in mijn flesjes landen.
Op mijn werk kan ik mijn tijd zelf indelen, dus een keer extra kolven is geen enkel probleem. Ik heb mijn hoop nu wel gevestigd op de neusspray.
Verder las ik ooit dat Weleda Borstvoedingsmix een onschuldige thee is die de productie kan stimuleren. Hoe denken jullie daarover?
Alvast bedankt weer.....

Offline Feetje80

 • Zuigeling
 • *
 • Berichten: 7
 • Geslacht: Vrouw
Re: pfff...einde van mijn latijn
« Reactie #6 Gepost op: februari 19, 2013, 11:12:00 »
Oh....nog even 1 vraagje. Ik kolf (dubbelzijdig) maar een minuut of 8. Langer heeft echt geen zin. Na de tsr blijft het even stromen (2 minuutjes of zo), daarna krijg ik ik er met compressie nog wel wat uit, maar het is vlug gedaan. Is dit abnormaal?

Offline Nynke Dekker

 • Office iets?¿
 • Administrator
 • *****
 • Berichten: 15.809
 • Geslacht: Vrouw
 • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Re: pfff...einde van mijn latijn
« Reactie #7 Gepost op: februari 19, 2013, 11:53:46 »
Zo te lezen (en te begrijpen, we hebben allemaal in die stress gezeten) ben je ontzettend gespannen en maak je je zorgen. Dat is de grootste bottleneck voor je toeschietreflex.... De neusspray kan er zeker bij helpen en ja ook bij live voeden mag je die gebruiken. Je kan hem zelfs nog een keer gebruiken om een tweede toeschietreflex proberen op te roepen.

Tijdens kolven kan je ook meerdere TSR's krijgen, waardoor de opbrengst wat hoger zou komen te liggen. Met één TSR en maar korte doorstroom, krijg ik het vermoeden dat je alleen datgene wat op dat moment in je borst zit, eruit haalt. De eerste weken is dat vaak geen probleem, er zit dan meer dan genoeg in je borst, maar op een gegeven moment gaat je lichaam de melk vaker live aanmaken dan dat het het op voorhand al aanmaakt.

Ik denk dat je iig nog een keer goed naar het aanleggen moet kijken, vaak kom je er tijdens een spruw-aanval pas achter dat het aanleggen niet helemaal goed gaat... maar ook een productiedipje kan je dit seintje geven.

Ik lees ook dat je tijdens werkdagen 's nachts niet hoeft te voeden, dat zou betekenen dat je dochter overdag met alle live voedingen én alle flessen meer dan genoeg binnen krijgt. Tijdens niet werkdagen haalt ze wellicht lang niet alles uit jouw borsten, terwijl ze dat wel zou moeten kunnen (hiervoor moet ze goed aanhappen en niet stoppen als het lastiger wordt). En komt dus 's nachts vaker....
's NACHTS VOEDEN HEEFT EEN VOORDEEL!!!! weersta de verleiding om ook op niet werkdagen bij te voeden, laat haar 's nachts drinken... 's nachts komen er fantastische hormonen vrij die zorgen dat je productie beter gestimuleerd wordt....

Maar wat wellicht ook nog meespeelt, zijn de groeispurtjes. Ik lees ergens iets over met acht weken... en we zitten nu in de beruchte drie-vier-maanden-periode. Heb je al eens iets gehoord en/of gelezen over groeispurtjes? Sommigen vinden het onzin, en natuurlijk moet je boeken met een korrel zout nemen... en ieder kind is uniek en heeft een eigen ritme en eigen ontwikkeling... maar ik heb bij mijn meiden wel overeenkomsten gezien en veel gehad aan de wetenschap dat het niet perse aan mij of mijn voeding te wijten was dat ukkie zo ongeduldig en ontevreden was.

Als je naar je dochtertjes luiers kijkt... plast ze nog steeds goed? Haar ontlasting... ziet die er nog redelijk uit? Is ze nog alert en ontwikkelt ze zich? Zo ja... zou ze dan niet gewoon genoeg binnen krijgen maar ergens anders niet helemaal tevreden over zijn?

Kijk alsjeblieft nog even naar het aanhappen, naar de vorm van je tepel als ze loslaat, naar de hoeveelheid tepelhof die in haar mond komt. Alleen met een goede hap kan ze ook de achtermelk goed uit de borst krijgen én de productie stimuleren.

:knuf: Nynke
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.

Offline Feetje80

 • Zuigeling
 • *
 • Berichten: 7
 • Geslacht: Vrouw
Re: pfff...einde van mijn latijn
« Reactie #8 Gepost op: februari 19, 2013, 13:35:25 »
Spruw hebben we inderdaad ook weeeeeeken mee gekampd. Totdat ik met de vuist op tafel sloeg dat het niet over wilde gaan en de huisarts constateerde dat ik een zalf moest gebruiken voor mijn tepels (en niet alleen een paar druppels van de vloeistof die mijn dochtertje kreeg). Toen was het in no-time opgelost.

Dat aanleggen....dacht eigenlijk dat dat wel goed gaat. Maar las in een ander topic dat de 'lipstickvorm'  - die ik toch echt wel herken! - niet de goede is...Straks maar eens goed mee aan de slag. Ben benieuwd of ik dat nog afgeleerd krijg en of ik zelf voel wat ik anders moet doen.

 's nachts voeden vind ik geen enkel bezwaar. Ik vind het juist wel lekker, die échte intieme momentjes samen (en de keren dat ze ook écht goed drinkt!), maar ik laat me af en toe nog verleiden om een fles BV te geven voor het slapengaan, zodat ze een lekker nachtje heeft (en ik ook ;-) . Goede tip, dat gaan we niet meer doen.

De luiers verontrusten me inderdaad een beetje op de dagen dat ik 100% zelf voed. Ze heeft wel een paar plasjes per dag, maar echt weinig. Poepen doet ze niet als ik zelf voed. Pas als de flessen er weer aan te pas komen, komt dat op gang.

Ik ga met het aanleggen en de spray aan de gang. Ben blij dat ik wat houvast heb nu. Dank je.

Offline Feetje80

 • Zuigeling
 • *
 • Berichten: 7
 • Geslacht: Vrouw
Re: pfff...einde van mijn latijn
« Reactie #9 Gepost op: februari 19, 2013, 13:37:26 »
Ik vergeet het helemaal te vragen Nynke, ben je weer een beetje opgeknapt van je operatie?
Hoop het voor je.

Offline Nynke Dekker

 • Office iets?¿
 • Administrator
 • *****
 • Berichten: 15.809
 • Geslacht: Vrouw
 • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Re: pfff...einde van mijn latijn
« Reactie #10 Gepost op: februari 19, 2013, 16:41:33 »
Lipstickvorm is een teken dat de tepel niet ver genoeg achterin haar keeltje zit maar tegen haar verhemelte aan....

Probeer met haar de flippermethode anders eens. Je houdt dan de tepel omhoog terwijl je dochter aan probeert te happen en laat hem pas op laatste moment los, hiermee "flipper" je je tepel verder op de tong dan dat ze het zelf zou doen. Heb het zelf nooit gebruikt, maar wel eens iets op een workshop/lezing over gehoord, kan er alleen zo snel geen uitleg/artikel over vinden.


En hier staan nog wat tips: http://board.borstvoeden.nl/index.php?topic=4961.msg59620#msg59620

Met dat aanleggen ben je wel een tijdje zoet, een "slechte" gewoonte is minder snel afgeleerd dan aangeleerd. Kijk ook goed hoeveel tepelhof je nog kan zien buiten haar lipjes, dat geeft ook nog een indicatie als ze iets wegglijdt of het even wat minder goed doet. Voor het goede zou ze meer van de ondertepelhof binnen moeten krijgen dan aan de bovenkant he? Vooral tong en kaakje stimuleren de borst, bovenlip en bovenkaakje doen voor spek en bonen mee...

Lief dat je het vraagt! Ik zit nog onder de pijnstillers, maar de narcose is al wel uit mijn lichaam vandaan gelukkig. Nog steeds vloeibaar eten en het allerlastigste... zo min mogelijk proberen te praten! Gisteren was ik alleen met mijn meiden thuis en ze vroegen nog wel eens wat... 's avonds heb ik helemaal niets meer kunnen "eten" omdat het allemaal te veel pijn deed, zelfs met verdubbeling aan pijnstilling... Vandaag zijn ze met hun papa mee en kan ik wat rust pakken, merk je wel gelijk en heeft geresulteerd in een bord fijn gesneden spaghetti met pestosaus (zit niet veel in, maar is weer eens wat anders dan drinkjoghurt)

:knuf: Nynke
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.

Offline Nynke Dekker

 • Office iets?¿
 • Administrator
 • *****
 • Berichten: 15.809
 • Geslacht: Vrouw
 • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Re: pfff...einde van mijn latijn
« Reactie #11 Gepost op: februari 19, 2013, 20:33:39 »
Antoinette had nog een linkje naar een filmpje over die nippleflip: http://www.breastfeedingmadesimple.com/animatedlatch.html

Ik heb het toen anders begrepen, maar wellicht werkt het zo ook (heb geen kind meer aan de borst, kan het dus zelf niet meer uitproberen)
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.