Borstvoeding Ervaringen > Voeden in de eerste maanden

verwende kinderen

(1/2) > >>

Saskia:
Voeden op verzoek? Daar wordt je baby een verwend kind van. Dat hoorde ik laatst in een gesprek over borstvoeding...
Ik heb wijselijk mijn mond gehouden. Iemand die dit zo stellig beweerd is toch niet op andere gedachten te brengen.

Mammie:
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik ooit, in een ver verleden (zo klink ik erg oud hè?) ook dacht dat ik de baas ben en niet mijn kind, dus ik bepaalde wanneer er gegeten werd. Ik weet nu beter, na 2 kinderen en nu na een jaar bv geven aan de jongste en veel op het sbo-forum gelezen te hebben weet ik ook waarom.

Zoals mijn man mij een keer verdedigde: "wel eens een koe op haar horloge zien kijken en haar kalf zien wegsturen, omdat het nog geen voeding-tijd was????"
Vul voor koe ieder ander zoogdier in en waarom zou het bij ons mensen, ook zoogdieren, dan opeens anders werken.
Alleen omdat we na kunnen denken? hmmm, blijkt dat we (tenminste sommigen onder ons) dat toch niet zo goed kunnen, anders zouden we allemaal bv geven en op verzoek!!!

Esther:
mmmm, wijze man die man van jou, Wendy. Ik vind op vraag voeden ook veel natuurlijker, die koe kijkt geen klok, maar ik zelf ook niet. Je drinkt een eet nou eenmaal wanneer je honger hebt, niet omdat de klok zegt dat het moet.

Maar kom ik weer op de vraag die ik ook gesteld heb toen Patrick net was geboren en waar ik eigenlijk geen antwoord op heb gekregen, misschien lukt het hier:

Iedereen heeft het over verwennen, maar wat is verwennen en moet het niet: "verkeerd wennen" zijn, wij (ouders) zijn tenslotten degenen die het wennen in de hand hebben.

Verder hoor ik dan altijd van ouders die niet vinden dat je je kind verwend: hij is niet verwend, maar géwend!
Wat is het verschil!!

Deze vraag heb ik gesteld toen wij als jonge ouders ons bezig hielden met de vraag of je baby's konden verwennen. We hebben toen geen bevredigend antwoord gekregen, ik ben benieuwd hoe jullie over dit vraagstuk denken.

Balletje:
verwennen of gewennen....

Ik vind persoonlijk dat je een baby nog niet kan verwennen. De reacties van een baby zijn puur en nog niet doortrapt, dat leren ze pas veel later (actie = reactie)

Maar je kunt je baby wel laten wennen aan bepaalde ritmes. De eerste paar weken zijn nog ritmeloos... dag/nacht is vaak nog omgedraaid en de darmpjes kunnen nog behoorlijk in protest zijn... Ook de bevalling moet zo'n kleintje nog "verwerken" en dus ook de overgang van de warme, knusse, schommelende en geluidenvolle buik naar het stille platte stilstaande wiegje of bedje.

Als je iedere dag dezelfde volgordes aan gaat houden, went een kindje daaraan. Dat kan iets heel simpels zijn als kietelen als je de romper los maakt... Je zult zien dat als je die romper na een paar keer los maakt, het koppie al heel verwachtingsvol gaat stralen.

Maar dit kan dus ook een minder leuk gevolg hebben.... minder wensbaar gedrag kan je dus ook aanwennen. Als je altijd je kind in slaap voedt of wiegt, heeft je kindje dat in slaap voeden of wiegen aan het ritme toegevoegd (begrijp me niet verkeerd, niet alle kindjes of ouders hebben daar moeite mee en vinden dat slaapritueel beide zelfs prettig.... niet alle kindjes zijn moeilijke slapers.....) en bestaat dus de kans dat je kindje zonder jou niet meer in slaap kan vallen.

Het in slaap voeden of wiegen is dan een onderdeel van het slaapritueel geworden. Slaapt je kind daarna gewoon een langere periode, en jullie voelen je er beide prettig bij dan is het gewoon goed, je moet immers doen wat je hart je ingeeft.

Ieder kind heeft een slaapcyclus van ongeveer 45 minuten, dat betekent dat ze na 45 minuten slaap weer in hun lichtere slaap komen. Sommige kindjes worden dan even wakker, kijken rond en vallen weer in slaap. Andere kindjes plakken er nog een slaapcyclus achteraan zonder wakker te worden.

Als je je kind hebt aangewend dat het jou nodig heeft om in slaap te vallen, zal het hoogstwaarschijnlijk ook weer jou nodig hebben als hij/zij tussentijds even wakker wordt. Logisch, want hij/zij is heerlijk knus aan de borst in slaap gevallen en lag lekker warm bij mama in de armen. Bij het wakker worden ligt hij/zij dan plots in een bedje, wiegje of wandelwagen zonder mama. En dat is vreemd....

Tuurlijk je kan ook kiezen voor een draagdoek, zodat je kindje ook bij het tussentijds wakker worden jouw aanwezigheid gelijk voelt. Dit was voor mij echter geen optie. Mijn rug kan dat niet aan. Op de bank blijven zitten met een slapend kindje, is voor mij ook geen optie, ik heb immers nog twee meiden die ook verzorging en aandacht nodig hebben.

Mijn eerste twee meiden heb ik wel altijd in slaap gevoed, gewandeld, gewiegd, gedanst.... en daarmee heb ik ook mijn rug over de rooie geholpen. Nou kan die rug me gestolen worden, als ze daarna lekker slapen. Maar dat deden ze dus niet. Als je stopte met wiegen/voeden/dansen waren ze binnen vijf minuten weer aan het krijsen.  Zij oververmoeid, wij oververmoeid. Met alle gevolgen van dien.

Bij mijn jongste ging het weer dezelfde kant op, mijn moederhart kon het niet aan om haar te laten huilen. Maar na een maand of vijf/zes trok ik het niet meer. Om haar te laten slapen en haar even rustig te kunnen laten liggen, lag ik heel lang met haar boven op bed. Irene naar school, Anne alleen beneden.... dat was me te gevaarlijk er moest wat veranderen.

Ik ben haar toen gaan aanleren om zelf in slaap te vallen zonder hulp van mama. Eerst  in de wandelwagen, zodat ze nog wel wat gewiegd werd tijdens het in slaap vallen, maar geen borst van mama meer in haar mond tijdens het inslapen. Echter om haar langer te laten slapen, moest de wandelwagen ook in beweging blijven en mocht Anne ook geen harde geluiden maken. Dus al snel ben ik haar toen op haar eigen bed gaan leggen. Op eerste vermoeidheidssignaal naar boven en duidelijk en iedere keer op dezelfde manier afscheid nemen. Wonder boven wonder viel ze na acht minuten huilen in een vredige slaap (op monitor kon ik zien dat ze een glimlach op haar gezicht had) en ze sliep gelijk 2,5 uur achter elkaar.... 's middags ging het net zo, en weer een lange slaap gemaakt. 's Avonds had ik haar signaal gemist en was ze dus compleet over de rooie... maar de dagen erna gingen weer hardstikke goed.

Ik kan hier nog uren over doorgaan.... want ook op andere vlakken kan je dingen gewennen.... zodat ze wel even rustig kunnen spelen terwijl jij met bepaalde andere dingen bezig bent.

Verwennen kan je pas veel later, maar gewennen begint al vroeg.

Groetjes Nynke

Esther:
Wat ik opmaak uit jouw reactie Nynke, is dat als je een kind iets aanwend > gaat een kind dat gedrag verwachten.

Als je het verwachtte gedrag niet (meer) uitvoerd, snapt een kind dit niet > kind protesteerd

Dit protesteren vind ik heel normaal en te verwachten, je maakt immers de al onduidelijke wereld van een baby ook nog eens onveilig door de bekende punten weg te halen.

Maar wordt dit protesteren niet als "verwend gedrag" gezien?

En als een kind ouder is werkt het princiepe toch het zelfde?

Jij leerd een kind iets aan, of wend een kind iets aan > het kind verwacht of generaliseerd de gebeurtenis of gedrag

Je haalt de door het kind verwachte actie uit je repertoir > kind protesteerd

Het verschil is alleen dat het kind meer mogenlijkheden heeft om zijn punt duidelijk te maken, wij hebben het namelijk geleerd om te manipuleren (hoe weet een kind anders hoe die dat moet doen)

kortom ik vraag me nog steeds af : is er wel verschil tussen verwennen en gewennen

Sterker nog bestaat "verwennen" wel.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie