Borstvoeding Ervaringen > Voeden in de eerste maanden

Zere tepels, heb ik kloven?

(1/1)

mamatotje:
Kloven zijn pijnlijke scheurtjes in de tepel.

De meest voorkomende reden van kloven is het verkeerd aanleggen van de baby. Doordat de baby hangt of niet goed aanhapt, kan het niet op de juiste manier drinken. Hierdoor veroorzaak je kloven, het maakt het voeden er niet prettiger op.

Een andere reden van het oplopen van kloven is spruw. Spruw is pijnlijk en veroorzaakt slordig drinkgedrag. Vanwege het slordige drinken is de kans op kloven groot. Het is belangrijk om de spruw te behandelen.

Zaak is om weer even terug naar de basis te gaan.


* Ga zelf lekker en relaxed zitten, neem een glaasje drinken naast je.

* Leg je baby in 1 lijn, buik tegen buik (in een lijn bedoelen we: neus, kin en navel van je baby in een rechte lijn)

* Leg je baby op de juiste hoogte, neusje op hoogte van de tepel

* Leg vast kussens onder je baby, achter en naast je zodat je dat niet meer hoeft te doen, zorg dat je baby goed op hoogte ligt.

* Laat je tepel het bovenlipje "kriebelen" je baby doet de mond van wijd open en je haalt de baby dan naar je toe. Ga niet naar je baby toe, dat is slecht voor je rug en moeilijk tijdens het voeden.

* Het kinnetje ligt nu tegen de borst aan. De lippen zijn gekruld naar buiten, het tongetje ligt onder de tepel over  de onderlip.

* Als het neusje je borst raakt, is dat op zich niet erg, denk je dat je kleintje er last van heeft bij het ademen, ga dan niet met een vinger het neusje vrij houden, zo loop je kans op een borstontsteking. Trek de billetjes wat naar je toe, zo verschuif je het hoofdje wat naar achter en komt het neusje vrij.

* De baby zal korte zuigbewegingen maken die later overgaan naar langere teugen en ferme slokken.

* Je baby zal zo af en toe even stoppen met drinken om uit te rusten.

* Borstvoeding doet niet zeer, het eerste aanzuigen kan wat gevoelig zijn, dit trekt snel weer weg, blijf je toch pijn houden, LEG OPNIEUW AAN, volg nogmaals de stappen van hierboven.

* Neem je kleine van de borst door met je pink het vacuum te verbreken in het mondhoekje van je baby.

* Heb je het idee dat je baby langdurig zuigt maar niet voldoende slikbewegingen maakt dan is je baby waarschijnlijk niet goed aangelegt, het sabbelt alleen. Neem ook dan je baby weer van de borst en leg opnieuw aan.
Behandeling:
Naast het goed aan leren leggen, kun je je tepels behandelen door een beetje moedermelk na het voeden op je tepels te smeren en ze aan de lucht laten drogen.
Ook kan het helpen om pure wolvet op je tepels te smeren.


http://www.thebirthden.com/Newman.html
Achter deze link vind je filmpjes om het goede aanleggen te bekijken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie