User Info

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Who's Online

  • Dot gasten: 107
  • Dot verborgen: 0
  • Dot leden: 0

There aren't any users online.

Auteur Topic: Adviezen in ziekenhuizen  (gelezen 25620 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Nynke Dekker

  • Office iets?¿
  • Administrator
  • **
  • Berichten: 15.809
  • Geslacht: Vrouw
  • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Adviezen in ziekenhuizen
« Gepost op: maart 05, 2012, 11:16:12 »
Een artikel van een paar jaar terug weer even naar voren getoverd. Het ziekenhuis waar het toen over ging heeft sinds 2008 gelukkig wel veel verbeterd! Wij  hopen dat het bij meerdere ziekenhuizen het geval is, maar willen jullie wel wat meer informatie geven, zodat je wat beter beslagen ten ijs komt.

Over veel ziekenhuizen horen we nog klachten. Door een verkeerd beleid is de borstvoeding heel slecht op gang gekomen of zelfs compleet mislukt. We praten er veel over, maar wat doen we ermee? In het forum  kregen we een link naar een leuke website over de afdeling neonatologie. Het zag er vrolijk uit, werkte niet fantastisch, maar wat nog droeviger was, de informatie over borstvoeding liet ons vermoeden dat het slagingspercentage van borstvoedende moeders daar vrij laag gelegen zal hebben. Nu is de informatie op die site gelukkig verbeterd.

Dat je kindje op neonatologie moet liggen, is al erg genoeg. Men omringt je ukje daar met de beste zorg, maar zelf wil je ook je bijdrage met liefde leveren. Je doet je best om je kindje borstvoeding te geven. Met de werkwijze die ze in dit medisch centrum hadden, is de kans echter heel groot dat je je kindje nooit goed live aan de borst kon krijgen... Kijk met ons mee in lees verder!

Veel van de kindjes die op de afdeling Neonatologie liggen, zijn nog niet sterk genoeg om zelf te drinken. Dus krijgen die kindjes de gekolfde melk via de sonde, dat is natuurlijk gewoon goed! Maar vaak krijgen kindjes naast de borstvoeding ook flesvoeding aangeboden en dit doen ze lang niet altijd via cupfeeding... ze kunnen dan bijvoorbeeld zeggen dat ze dit niet doen aangezien ze met prematuren en zieke zuigelingen te maken hebben.

Volgens onderzoek  is cupfeeding echter net zo veilig, zo niet veiliger dan bijvoeding via fles.

Kortom, kinderen worden met de fles bijgevoed. Dit heeft tot gevolg dat deze kindjes de borst vaak minder goed vastpakken. Oplossing? Een tepelhoedje! Ze benadrukken wel dat bij het gebruik van een tepelhoedje eenderde van de voeding achterblijft in de borst. Dat dit de kans op een borstonsteking vergroot en dat daar goed op gelet dient te worden.

Meer informatie bij Stefan op borstvoeding.com

Doordat de kindjes de fles krijgen, kunnen ze de borst minder goed pakken. Dat is de reden dat ze hier een tepelhoedje gebruiken. Het tepelhoedje heeft nog meer nadelen. Doordat de borst niet goed geleegd kan worden, krijgen de kinderen ook minder vette achtermelk, dit zal de groei niet bevorderen. Met tepelhoedje duurt de voeding vaak veel langer, is dus ook extra vermoeiend voor het kindje. Baby leert verkeerde zuigtechniek, waardoor je met live aanleggen (zonder th) meer kans hebt op pijn en tepelkloven. Bij het gebruik van een tepelhoedje schuurt de tepel langs de binnenkant van het hoedje.


Onderzoek
wijst echter uit dat het drinken uit de borst minder vermoeiend is dan uit de fles. Daarnaast zijn er nog tal van andere mogelijkheden tot voeden van een pasgeborene zonder de fles te hoeven gebruiken. Borstvoedingshulpset, spuitje, sonde, vingervoeden of cupje. Hiermee voorkom je de tepel/speenverwarring.   

Verder nog het advies om vaak (en dan zeggen ze dat 6-8 keer vaak is) een paar minuten te kolven de eerste drie dagen om de melkproductie te stimuleren. Deskundigen zeggen echter dat je beter iedere 2-3 uur  kan kolven en dan zelfs tussendoor nog met de hand wat kolven om de productie wat extra aan te zetten. Eventueel 's nachts wat minder vaak, zodat de moeder ook nog een beetje uit kan rusten. Iedere druppel colostrum die je kan kolven, is van belang voor een pasgeboren baby.

Als jullie nog andere onderzoeken kunnen vinden die deze uiteenzetting kunnen ondersteunen, zijn jullie natuurlijk van harte welkom om dit in de commentaren toe te voegen! Met deze informatie kunnen we misschien andere pasbevallen moeders helpen om ook van de borstvoeding te genieten!
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.